Hlavní obsah

Parníky v Brně už kvůli suchu skoro drhnou o dno. Sezona zřejmě předčasně skončí

Foto: Seznam Zprávy

Letošní sezona je extrémní. Lodě totiž na přehradě zpravidla jezdí až do poloviny října.

Reklama

Velké sucho způsobilo pokles hladiny vody ve vodních nádržích a řekách. Vedení Dopravního podniku města Brna a Povodí Moravy omezilo plavbu lodí. Na Brněnské přehradě museli zkrátit trasu dopravních lodí jen po hrad Veveří. Pokud se situace nezlepší, hrozí, že plavební sezona skončí letos dříve.

Článek

Na Brněnské přehradě hrozí, že plavební sezona skončí dříve než obvykle. V přehradě klesá kvůli suchu hladina vody. Už nyní je omezen provoz lodní dopravy pouze po hrad Veveří. Nezajíždí už tedy do Veverské Bítýšky, protože tam je příliš málo vody a průjezd lodí by nebyl bezpečný.

Lodě tedy zatím vynechávají celkem čtyři zastávky - U kotvy, Mečkov, Skály a Veverská Bítýška. Pokud bude hladina vody dále klesat, omezí se doprava na přehradě pouze po zastávku Rokle. Kapitáni lodí by tak vynechali další dvě zastávky. Případně by mohla i dříve skončit lodní sezona. „Lodě jsme schopni na zimu z vody vytáhnout jen do určité hladiny. Teď je přehrada asi metr od této hranice,” okomentoval situaci generální ředitel Dopravního podniku města Brna Miloš Havránek. Lodě na přehradě přitom zpravidla jezdí přibližně až do poloviny října.

Foto: Seznam Zprávy

Hladina Brněnské přehrady nebyla tak nízká od roku 2004. „Tehdy to ale nebylo kvůli suchu. Hladina se snižovala preventivně kvůli hrozbě povodní,” uvedla mluvčí dopravního podniku Barbora Doležalová. Minulý týden navíc na přehradě uvázla loď Utrecht z flotily městského dopravního podniku. Vyprostit ji trvalo přibližně hodinu.

Na Baťův kanál mohou od čtvrtka vyplout pouze lodě s ponorem, který nepřesáhne šedesát centimetrů. Toto omezení bude platit až do 2. září. „Důvodem je extrémní sucho a nízká hladina řeky Moravy. Ta dosáhla historického minima,” sdělil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Omezení by se nemělo dotknout většiny menších osobních lodí.

Reklama

Související témata:

Doporučované