Hlavní obsah

Paroubek k výměnám ministrů: Chtělo by to tři nové tváře a jiného šéfa ČSSD

 

Reklama

Rozhovor Seznam Zprávy s bývalým premiérem a předsedou ČSSD o současných potížích vládní strany.

Článek

Bývalý premiér Jiří Paroubek by se nebránil návratu do ČSSD, jak ukázal jeho rozhovor ve studiu Seznam Zprávy. Paroubek doslova říká, že je ochoten pomáhat s programem, radit. „Ne snad přímo do vedení, ale v roli poradce určitě," popsal Jiří Paroubek, jak by mohl být užitečný, a doplnil, že ho k tomu vyzývají i někteří lidé zevnitř ČSSD, aniž jmenoval, o koho jde.

Od chvíle, kdy musel opustit vysokou politiku, je Paroubek znám jako častý kritik poměrů v ČSSD. Potvrdil to i v komentářích k plánovaným výměnám ministrů.

Vládní operace, kterou slíbil premiér Bohuslav Sobotka, přichází podle expremiéra Paroubka pozdě. On sám by jednal okamžitě po druhém kole senátních voleb, v nichž stejně jako v krajských volbách ČSSD prohrála s hnutím ANO Andreje Babiše, ale také třeba s nejmenší vládní stranou, s lidovci.

Paroubek by neměnil ministra průmyslu Jana Mládka, protože to je podle něj osobnost, kterou ČSSD potřebuje. Sáhl by po nové krvi ve školství a na Ministerstvu práce a sociálních věcí. Sem doporučuje Vladimíra Špidlu a Zdeňka Škromacha. „Stačí vyměnit tři ministry, víc bych nedělal," soudí expremiér.

Sobotka by podle něj měl rezignovat na post předsedy strany, ale měl by dotáhnout premiérství. Stranu by do voleb podle Paroubka měl dovézt někdo jiný. „Nevidím konkrétní osobnost, ale nemyslím si, že by ČSSD měla takovou personální nouzi, jak se říká," dodal Paroubek.

Reklama

Doporučované