Hlavní obsah

Paroubek: Dal jsem trestní oznámení na manželku a dvě stížnosti na konferenciéra Soukupa

Jiří Paroubek přednáší v budově soudu své prohlášení pro média.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Soud se chtěl zabývat příjmy bývalého expremiéra, ale jednání odročil kvůli neúčasti Petry Paroubkové.

Článek

Obvodní soud pro Prahu 5 se začal zabývat příjmy bývalého premiéra Jiřího Paroubka. Přesněji řečeno jde o ty, na které upozornila Paroubkova manželka Petra, s níž se expremiér rozvádí.

Podle ní měl někdejší vrcholný politik neoficiální příjmy, Paroubková na ně poukazuje v probíhajícím sporu o výživné.

K jednání však ve středu přišel jen Jiří Paroubek. Petra Paroubková za sebe poslala právníka a omluvila se, že je nemocná.

Paroubek novinářům přednesl obsáhlé prohlášení, v němž mimo jiné tvrdil, že policie potvrdila, že v jeho financích nejsou žádné nesrovnalosti, jak tvrdila jeho žena Petra letos v srpnu v Televizi Seznam.

Policie se však případem přestala zabývat prostě proto, že Petra Paroubková odmítla vypovídat s odvoláním na to, že by mohla osobě blízké – otci své dcery – způsobit trestní stíhání. To trestní řád umožňuje. Tím případ pro policii skončil, aniž by tedy zkoumala výši a původ příjmů v rodině Jiřího Paroubka.

"Nebyla nalezena taková indicie, na jejímž základě by bylo důvodné vedení trestního řízení," řekl k tomu před pár dny náměstek obvodní státní zástupkyně pro Prahu 5 Martin Černý.

Jiří Paroubek nyní prohlásil, že podal řadu trestních oznámení a stížností. A to jak na svou ženu, tak třeba na majitele s ředitele televize Barrandov Jaromíra Soukupa. „V posledních týdnech jsem podal trestní oznámení na svoji budoucí bývalou ženu pro vydírání,“ řekl novinářům bývalý premiér.

Paroubek navíc se svojí ženou řeší spory ohledně společného majetku. „Můj právní zástupce doktor Poledník prostřednictvím řeckých advokátů řeší mé majetkové zájmy v Řecku, protože tam moje budoucí bývalá žena prodala majetek, dům, který jsme tam měli společně, prodala bez mého vědomí. I když si je určitě vědoma, že je to společné jmění manželů,“ dodal Paroubek.

Na prohlášení Jiřího Paroubka se můžete podívat v přiloženém videu.

Soud ve středu po krátkém jednání odročil věc na únor, podle něho ji nelze řešit bez účasti Petry Paroubkové.

Že musí obvodní soud neoficiální příjmy expremiéra řešit, nařídil letos v září nadřízený Městský soud v Praze. Ten došel k závěru, že podrobně nezdokumentované příjmy skutečně existovaly.

„Je nepochybné, že v minulosti byly v domácnosti účastníků vynakládány značně nadstandardní výdaje. Ať už na dovolené či na další uspokojování potřeb. A není nikterak vysvětleno, z jakého důvodu tyto nadstandardní poměry již dle soudu prvního stupně neexistují,” vysvětlil toto zářijové rozhodnutí soudce městského soudu Lubor Veselý.

Soud rozhodoval o péči o dceru Paroubkových. Tu získala do péče Petra Paroubková. A měla dostávat také výživné deset tisíc korun měsíčně. U soudu však požadovala víc. A to právě s odkazem na vysoké neoficiální příjmy svého manžela.

Údajnými neoficiálními příjmy expremiéra se bude muset soud zabývat i v dalším sporu Paroubkových. V něm jde o výživné, které požaduje Petra Paroubková pro sebe. Přesnou požadovanou částku nechce prozradit, ale média v minulosti spekulovala o více než sto tisících korun měsíčně.

Jiří Paroubek odmítá, že by kdy nějaké tajné příjmy měl.

„Já to nějak nechci komentovat. Já myslím, že to je opravdu věc pro soud, protože ty věci už došly dost daleko,” řekl Paroubek, když se naposledy osobně účastnil soudního jednání ve sporu s manželkou Petrou.

Že měl Jiří Paroubek vysoké utajované příjmy, na to Petra Paroubková v minulosti upozorňovala opakovaně. Příjmy bývalého premiéra se zabývala i policie, ale ta případ nedávno podle dostupných informací odložila.

Reklama

Doporučované