Hlavní obsah

Paroubek se vrací. Zabrání mu v jeho cestě do Senátu exministrova manželka?

Volební Duel. Porazí v senátním klání Paroubek manželku exministra Němečka?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Uznávaná lékařka, která se doslova přes noc stala známou, když po žhářském útoku pomohla zachránit život malé Natálky, versus zkušený politik, jenž si vyzkoušel roli předsedy strany i premiéra. Ve volebním obvodu Ostrava se utkají Zdenka Němečková Crkvenjaš a Jiří Paroubek. Síly tam změří už za pár dnů.

Článek

Kdo z nich má větší tah na branku? Napovědět by mohl dnešní Duel.

Do něj jsme pozvali někdejšího premiéra Jiřího Paroubka, který se pokouší o svůj návrat do politiky, a také Zdenku Němečkovou Crkvenjaš, jež si politiku vyzkoušela už v roli zastupitelky města Ostrava. Paroubek kandiduje jako nezávislý s podporou ostravské ČSSD, Němečková Crkvenjaš jako nezávislá s podporou ODS, TOP 09 a Strany soukromníků ČR.

Paroubek chce nabízet své politické zkušenosti, vysvětlovat ale musel rodinné finance

Jiří Paroubek tvrdí, že k jeho hlavním volebním tématům bude patřit problematika bydlení, exekucí, ale chce podpořit také iniciativy ke zlepšení životního prostředí.

Mediální zájem však bývalý premiér vyvolal především finančními nejasnostmi. Jiří Paroubek měl totiž doma v trezoru 3,5 milionu korun v amerických dolarech. Půjčil mu je podnikatel Petr Michek, podle Paroubka to bylo na společné podnikání. Michek chtěl původně peníze vrátit, nyní už je ale nevymáhá. Paroubek řekl, že si u něj půjčku odpracuje. Dluh chce splatit Michkovi do čtyř let. Řekl to novinářům s tím, že dlužné peníze ve výši 3,5 milionu korun v amerických dolarech zmizely spolu s jeho půldruhým milionem korun ze sejfu v Československé obchodní bance, do kterého měla přístup jeho dosavadní žena Petra. Trestní oznámení ale podávat nehodlá. Předpokládá, že věc se vyřeší v rámci majetkového vyrovnání při rozvodu.

Paroubka navrhla ostravská ČSSD jako svého jediného kandidáta pro podzimní volby do Senátu. Nominaci doporučili členům předsednictva ČSSD šéf strany Jan Hamáček, první místopředseda Jiří Zimola, který přijel Paroubka podpořit i dnes do Ostravy, či šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Předsednictvo ale Paroubka nominovat odmítlo.

Zachránila popálenou Natálku, teď chce spasit Ostravu

Zdenka Němečková Crkvenjaš si jako hlavní téma své kampaně dala snahu o zlepšení životního prostředí v Ostravě. Zatočit chce také s obchodem s chudobou a mladým rodinám slibuje větší podporu. Jako lékařce se jí prý lidé často svěřují se svými problémy a chce jim proto pomoci i v roli političky. Tu si odzkoušela už v letech 2010–2014, když seděla v tamním zastupitelstvu.

Němečková má za sebou zajímavý životní příběh. Ač je ostravská rodačka, část života strávila v Bosně, odkud pochází její otec. Odtud její rodina prchla před válkou zpátky do Česka. Po návratu se věnovala lékařské kariéře. Proslavila se zejména záchranou malé Natálky, která se stala obětí žhářského útoku ve Vítkově. Je manželkou někdejšího ministra zdravotnictví za ČSSD Svatopluka Němečka, sama ale kandiduje s podporou pravicových stran, a to TOP 09, ODS a Strany soukromníků ČR.

Reklama

Související témata:

Doporučované