Hlavní obsah

Paroubkovi s návratem do politiky pomáhá jeho letitý sponzor. Už poslal 200 tisíc korun a chystá další

Bývalému premiérovi nechybí tradiční sebevědomí.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Kromě blbých řečí nejsem spjat s žádným skandálem,” říká muž, který se chce ze Senátu odrazit na Hrad.

Článek

Bývalému premiérovi a šéfovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi nelze upřít mimořádnou houževnatost, pokud jde o návrat do velké politiky. I když ho sociální demokraté dvakrát odmítli, bude s jejich pomocí kandidovat na senátora v Ostravě.

„Většina členů předsednictva ČSSD je sobotkovských, oni vzdychají po starých časech. Těm vůbec nejde o renesanci strany, ani toho nejsou schopni, jenom škodí. To jsou lidé, kteří zapomněli odstoupit po tom strašlivém volebním debaklu,” vysvětluje si tradičně sebevědomý Paroubek, proč o něj není v sociální demokracii větší zájem.

Vadí mu, že letos mu nejprve neumožnili návrat do ČSSD s výtkou, že partaj v roce 2011 zhrzeně opustil a založil si konkurenční hnutí LEV 21. A pak Paroubek nezískal ani podporu předsednictva strany, aby jako nezávislý kandidát usiloval o vstup do Senátu v Ostravě s podporou sociální demokracie.

Přesto nakonec v Ostravě kandiduje. Jako nezávislý a s podporu alespoň místní buňky ČSSD, která proti němu nikoho z vlastních řad ani nestaví.

„Beru situaci v sociální demokracii tak, jak je. Předseda Hamáček a první místopředseda Zimola chtějí změnu, to znamená rozejít se s tou neblahou sobotkovskou érou. Aby se to povedlo, museli by různí ti Chovancové a jejich spojenci v krajích odejít,” útočí Paroubek hlavně na exministra vnitra Milana Chovance.

Paroubkovi pomáhá s návratem jeho dlouholetý přítel, kmotr dcery Margarity, ústecký podnikatel a letitý osobní sponzor Petr Benda. Hned do začátku mu dal dar ve výši 200 tisíc korun, z čehož padlo 130 tisíc na billboardy. Naposledy společně řídili stranu LEV 21-Národní socialisté, ale v několika volbách zcela propadla.

„Předpokládám, že mu věnuji na senátní kampaň i další peníze. Jiří Paroubek má mimořádné zkušenosti a znalosti, jako senátor může přispět lidem. Do Senátu patří,” vysvětluje Benda svou štědrost.

Proč se pětašedesátiletý Paroubek, jemuž se před deseti lety říkávalo „buldozer” nebo „sexy mozek”, tolik chce vrátit do politiky? Sice dnes hodně mluví o pomoci se záchranou sociální demokracie, ale jeho skutečný cíl, k němuž je Senát jen přestupní stanicí, visí výš. Sám přiznává, že hodlá kandidovat na příštího prezidenta.

„Moje pozice u veřejnosti se dá poměrně rychle obnovit,” věří si Paroubek. „Kromě blbých řečí, které jsem někde měl, když jsem byl ve vysoké politice, nejsem spjat s žádným skandálem, to je také určitá výhoda.”

Reklama

Doporučované