Hlavní obsah

Paroubkův návrat do ČSSD? Ztroskotat může v Praze

Paroubek: ČSSD chci morálně podpořit, jiné ambice nemám.

 

Reklama

Že o mě v ČSSD nestojí? Vždyť nemám žádné ambice, chci stranu podpořit morálně, říká Jiří Paroubek k tomu, že jeho návrat se bude ještě schvalovat.

Článek

Bývalý premiér Jiří Paroubek to s návratem do ČSSD nemá vůbec jisté. Zapomněl totiž na stranické stanovy, které na takové případy myslí.

Podle stanov každý, kdo vystoupil ze sociální demokracie a stal se členem jiné politické strany (v případě Paroubka to byl LEV 21), se může do ČSSD vrátit jen se souhlasem místní, okresní a krajské stranické organizace, kde působil před svým odchodem.

O návratu Jiřího Paroubka tak ještě bude muset hlasovat vedení sociální demokracie v Praze 5 i celé Prahy. A podle informací Seznam Zpráv jsou proti pražští bossové Miroslav Poche a Petr Dolínek. Paroubkovi vyčítají, že šest let ČSSD poškozoval.

„Jiří Paroubek se v uplynulých šesti letech výrazně vůči ČSSD vymezoval, založil vlastní politické uskupení, se kterým kandidoval v několika volbách i proti ČSSD, vždy s katastrofickým výsledkem,“ řekl také ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík. Paroubkovi podle něj jde o jeho vlastní profit.

Další straníky naštval Paroubek tím, že svůj záměr oznámil zrovna v sobotu, aby přebil jinou událost - pro ČSSD důležitou, kdy strana poprvé s novým volebním lídrem představila svůj program.

Expremiér se pokouší vrátit přes poslední spojence. Přes exhejtmana Davida Ratha. Paroubek proto už vyplnil přihlášku ve středočeských Cerhenicích, kde je starostou Marek Semerád, dlouholetý přítel a bývalý Rathův spolupracovník.

Poslechněte si ve videu nahoře rozhovor s Jiřím Paroubkem, kde odpor vůči svému návratu nazývá „žabomyšími válkami".

Reklama

Doporučované