Hlavní obsah

Parta bednářů z pivovaru v Plzni splnila další krok k zápisu na světový seznam

Plzeňský Prazdroj drží tradici bednářského řemesla zřejmě jako jediný pivovar na světě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Bednáři z Plzeňského Prazdroje byli zapsáni na seznam národního kulturního dědictví. Mohou se ucházet o zápis na seznam UNESCO.

Článek

Parta osmi pivovarských bednářů z Plzeňského Prazdroje je poslední pokračovatelkou slavného řemesla spadající pod některý z pivovarů.

Nově jsou plzeňští pivovarští bednáři na seznamu národního kulturního dědictví. Díky tomu se v budoucnu budou moci ucházet i o zápis na prestižní seznam nehmotného dědictví UNESCO.

„Rozhodnutí ministra kultury nás velmi potěšilo. Bednářské řemeslo je nedílnou součástí pivovaru. Moc rádi bychom se dostali až na seznam UNESCO,“ říká Rudolf Šlehofer, manažer cestovního ruchu a historického dědictví Plzeňského Prazdroje.

Stávající skupina pivovarských bednářů pokračuje ve slavné tradici, která sahá až do začátků výroby plzeňského ležáku před více než 176 lety. V dobách největšího rozkvětu na začátku minulého století pracovalo v plzeňském pivovaru zhruba 150 bednářů.

Bednáři se starají o ležácké sudy a dubové kádě, ve kterých v plzeňských sklepích kvasí a zraje pivo. Díky tomu mohou dnešní sládci stále srovnávat pivo zrající v moderních cylindrokonických tancích s tím, které zraje a kvasí tradičním způsobem.

Každoročně bednáři vyrobí další dva nové ležácké sudy o objemu kolem 40 hektolitrů, které se přesunou do ležáckých sklepů. Celkem jich má pivovar stále kolem stovky, kádí je ve sklepích stejný počet. Bednáři v Plzni kromě toho vyrábějí malé pivní sudy o objemech od 3 do 50 litrů pro různé slavnostní příležitosti.

Postupu na národní seznam předcházel zápis do seznamu krajského v roce 2017. Plzeňští bednáři se tak nyní mohou ucházet o zápis do prestižní skupiny řemesel s celosvětovým kulturním a historickým významem. Česko má na listině světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO nyní šest zápisů, nejnověji přibyla textilní tiskařská technika modrotisku.

Inspiraci čerpal plzeňský pivovar ve Francii. Do Plzně pravidelně přijíždějí bednářští učni nejstarší učňovské školy tovaryšského společenství Compagnons du Devoir. Její tradice sahá až do středověku a právě díky své dlouhé historii figuruje v seznamu UNESCO. Odborníci z Plzeňského Prazdroje počítají s tím, že s vedením školy budou v budoucnu další kroky na cestě do prestižního společenství konzultovat.

Reklama

Doporučované