Hlavní obsah

Pasáci hledají svou kořist na internetu. Počet obětí sexuálního zneužívání roste

Podle Yvese Charpenela je pro boj se sexuálním zneužíváním důležité i to, aby společnosti jako Google, Facebook, Apple, Amazon a Microsoft byly více zapojené do občanské a trestní odpovědnosti.Video: Jana Lipská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Francouzská nadace Scelles varuje před novými trendy v prostituci a nelegálním obchodování s lidmi. Klienti a pasáci hledají oběti na sociálních sítích, kde jsou nejzranitelnější děti a mladí lidé. Nárůst sexuální kriminality se týká všech kontinentů.

Článek

Francouzská nadace Scelles, která podporuje boj proti sexuálnímu zneužívání a prostituci, vydala v úterý svou pátou zprávu. Mapuje v ní sexuální zneužívání ve 35 zemích a představuje nové výzvy, které je třeba řešit v souvislosti s vyšší intenzitou sexuální kriminality. Za tu podle zprávy může především geopolitický chaos v některých světových regionech a zapojení nových informačních a komunikačních technologií do obchodování s lidmi.

Podle francouzského deníku Le Monde urychlil nástup sociálních sítí v roce 2010 organizaci mezinárodní i lokalizované prostituce. Ta se mění společně s novými aplikacemi, seznamovacími stránkami nebo online agenturami, které nabízejí dívky jako společnice. Úřad pro drogy a kriminalitu při Organizaci spojených národů (UNODC) přitom uvádí, že dvě třetiny obchodování s lidmi – které patří mezi třetí největší zdroj zisku – teď probíhají právě online. Nemusí přitom jít o explicitní nabídky, online prostituce se může skrývat i za „obyčejnou” reklamou na masáž. Podle studie používají pasáci k organizaci svých aktivit zejména WhatsApp a na platformách Facebook a Tinder vyhledávají potenciální oběti.

Z dat publikovaných ve zprávě s názvem Systém prostituce – nové výzvy, nové odpovědi (Système prostitutionnel – Nouveaux défis, nouvelles réponses) vyplývá, že 99 % osob provozujících prostituci po celém světě jsou stále ženy. V Evropě tvoří 48 % prostitutek děti a 90 % z těch, kteří se k prostituci uchýlí, chtějí činnost opustit. Dobrovolná prostituce, ke které se dané osoby „samy rozhodnou”, nedosahuje podle deníku Le Monde ani 10 %.

Bez ohledu na konkrétní světovou lokalitu jsou prvními oběťmi sexuálního zneužívání děti a mladiství. Klienti a pasáci také používají nové metody – potenciální oběti hledají například uvnitř komunit přátel na sociálních sítích. Podobně se staly obětí sexuálního otroctví dvě středoškolské studentky z Marseille a z Paříže, které se na internetu nechaly oklamat „ideálním profilem muže” a během několika týdnů už působily jako prostitutky. Podle deníku Le Monde neviditelnost a ohebnost moderních „náborů” znesnadňuje státům trestní a soudní stíhání této kriminální činnosti. Zpráva naznačuje, že situaci nenapomáhá ani expanze trhu s umělými pannami a sexuálními roboty. Mezi těmi se totiž objevují i panny s podobiznami dětí.

Ředitel nadace Scelles Yves Charpenel spatřuje v sociálních sítích příčinu velkého rozmachu prostituce v uplynulých 10 letech. „Týká se to všech kontinentů. Včetně všech 54 zemí v Africe, kde jsou mladí lidé také často připojeni k internetu. Prostituce se nejvíce šíří tam, kde je krize: migrace, islámský terorismus, sexuální turistika, konflikty, zkorumpovaná policie nebo přírodní katastrofy, které pokaždé oslabí místní obyvatele. Ti pak buď zchudnou, nebo je to donutí odejít,” sdělil deníku Le Monde.

Charpenel zmínil také průzkumy Europolu a Interpolu, které ukázaly, jak se propojily trajektorie migrantů a obchod s lidmi v Africe, Evropě, na Blízkém východě a v Asii. Příkladem mohou být ženy z Nigérie, které tvoří jádro obchodování s lidmi. Ty opouštějí domovské vesnice s nadějí „na výlet lodí”. Na cestu se složí celá jejich komunita, čímž se ženy zadluží. A posléze se musejí živit jako prostitutky ve vyspělých zemích.

Podle Charpenela by účinným krokem v boji proti sexuálnímu zneužívání měly být zákony s platností i mimo konkrétní zemi, tedy extrateritoriální zákony. Ty ve Francii umožnily stíhat nikoliv oběť prostituce, ale i jejího klienta – a mohou tak stíhat vlastní občany i za sexuální zneužívání spáchané v zahraničí. V roce 2016 tak francouzský soud ve Versailles odsoudil ředitele katolického domova důchodců k 16 letům odnětí svobody za napadení nebo znásilnění 66 dětí na Srí Lance, v Tunisku a v Egyptě. Podle Charpenela se nejedná o ojedinělý případ. Studie proto doporučuje mezinárodní spolupráci v oblasti sexuálních zločinů spáchaných na dětech v kontextu cestovního ruchu.

Zpráva se vymezuje proti rétorice hnutí podporujícího prostituci, například u médií Vice, BuzFeed nebo Cut. To se podle ní snaží skrýt realitu běžného sexuálního využívání pod iluzi normality a modernosti. Státy jako Německo, Španělsko nebo Nový Zéland v tomto směru podle deníku Le Monde zažily paradoxní situaci. Poté co se v těchto zemích stala prostituce legální, došlo k masivnímu rozšíření činnosti a oslabení postavení prostitutů a prostitutek. Studie upozorňuje na to, že jak na evropské, tak na celosvětové úrovni je 67 % identifikovaných obětí obchodování s lidmi zároveň oběťmi sexuálního vykořisťování. A že téma stále není předmětem zvláštní pozornosti, která by odpovídala současné situaci.

Reklama

Doporučované