Hlavní obsah

Pasažér natočil dramatické chvíle na palubě lodi Viking Sky. Evakuace skončila

Záběry z paluby lodi Viking Sky, která se dostala v bouři u pobřeží Norska do potíží.Video: David Krkoška, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Až do neděle pokračovala evakuace cestujících z výletní lodi Viking Sky, které v sobotu odpoledne v bouři u norského pobřeží přestaly fungovat motory. Sedmnáct lidí bylo zraněno, tři z nich jsou ve vážném stavu, uvedla norská televize NRK.

Článek

Do evakuace cestujících se zapojilo pět vrtulníků a několik dalších lodí. Kolem nedělního poledne bylo z paluby letecky odvezeno 463 cestujících z celkem 1373 lidí, kteří byli na palubě. Evakuace dalších byla přerušena. Loď teď mají do nejbližšího přístavu odtáhnout remorkéry.

Záběry z paluby ukazují, jak rozbouřené moře plavidlo rozkymácelo. Vlny v sobotu dosahovaly výšky až osm metrů, foukal vítr o rychlosti kolem 90 kilometrů za hodinu. Podle příslušníka pobřežní stráže Emila Heggelunda ji v jednu chvíli dělilo od nárazu na útesy pouhých 100 metrů.

Na palubě bylo 1373 lidí, do evakuace se zapojilo pět vrtulníků.Video: AP

Posádka zaznamenala první problémy s motory v sobotu kolem druhé hodiny odpoledne.

„Zrovna jsme obědvali, když se loď začala kymácet,“ řekl norské televizi NRK John Curry, kterého později evakuoval vrtulník. „Okna byla rozbitá a dovnitř pronikala voda. Byl to prostě zmatek,“ popsal.

„Na ten let vrtulníkem bych raději zapomněl. Nebyla to legrace,“ dodal.

Janet Jocobová NRK řekla, že nic tak děsivého nezažila. „Začala jsem se modlit. Modlila jsem se za všechny na palubě. Let helikoptérou byl děsivý,“ uvedla.

Když lodi vypadly motory, proud ji začal unášet k pobřeží. Oblast je plná mělčin a skalisek. Podle místních hrozilo, že narazí na dno, „pokud by se jim nepodařilo nahodit motory a vyhodit kotvy“, řekl deníku Aftenposten rybář Jan Erik Fiskerstrand, jehož loď byla mezi prvními, které připluly na pomoc.

Před půlnocí se podle norských médií podařilo činnost tří motorů ze čtyř obnovit. Evakuace pokračovala i poté, co se posádce podařilo Viking Sky dostat pod kontrolu. Na palubě byli turisté převážně z Británie a USA.

Sedmnáct zraněných

Podle místní policie bylo v brzkých ranních hodinách zachráněno přes 300 lidí. Evakuovaní jsou převáženi do místního sportovního areálu. Sedmnáct zraněných bylo hospitalizováno. Podle médií jsou tři pacienti ve vážném stavu, a to včetně devadesátiletého muže a jeho sedmdesátileté manželky.

„Je to špatné, protože vlny jsou stále velmi vysoké a fouká silný vítr. Loď se stále houpá a naklání. Kapitán doufá, že se vítr a moře uklidní dost na to, aby ji mohl dostat do přístavu,“ napsal v noci na Twitter jeden z cestujících.

Podle norského meteorologického ústavu vlny v neděli ráno dosahovaly výšky až 10 metrů. Některé záchranné čluny se musely vrátit kvůli velmi špatnému počasí, píše místní tisk.

Do potíží se dostala i jedna z lodí, která připlula na pomoc. Nákladnímu plavidlu Hagland Captain rovněž přestaly fungovat motory. Devět členů jeho posádky už záchranáři s vrtulníky evakuovali.

Viking Sky podle agentury AP vyplula na dvanáctidenní plavbu 14. března z Bergenu, cestující se podívali mimo jiné do Narviku a Stavangeru. V úterý příští týden měla loď plavbu ukončit v britském přístavu Tilbury na Temži.

AFP uvedla, že podle záchranářů mají nyní loď odvléci remorkéry do norského přístavu Molde.

Reklama

Související témata:
Viking

Doporučované