Hlavní obsah

Pašeráci zaútočili i na ohrožený druh, v kamionu převáželi 27 želv sloních

27 želv sloních se vrátilo do Ekvádoru. Video: Jolana Humpálová, AP

 

Reklama

Přes peruánsko-ekvádorské hranice se želvy dostaly v pašeráckém kamionu. Zločin překazila až peruánská policie, když vůz prohledala a plazy našla – všechny želvy měly svázané nohy, aby se nemohly pohybovat.

Článek

Dvacet sedm želv sloních se vrátilo do Ekvádoru. Zemi je předala peruánská organizace SERFOR, která se v Peru stará o uchování rostlin a živočichů žijících ve volné přírodě.

Přes peruánsko-ekvádorské hranice se želvy dostaly v pašeráckém kamionu. Zločin překazila až peruánská policie, když vůz prohledala a plazy našla – všechny želvy měly svázané nohy, aby se nemohly pohybovat. Peruánské úřady tvrdí, že cílovými destinacemi želv byly Asie a Evropa.

„Pašování divoké přírody, tedy nelegální pašování rostlin a zvířat, je organizovaný zločin. Celosvětově však obchod se živočichy a rostlinami na černém trhu vydělává miliony dolarů,” uvedla ředitelka organizace SERFOR Jessica Galvez-Durandová.

Želvy sloní byly nyní zařazeny do ekvádorského programu na záchranu jejich druhu. „Tento druh se ve volné přírodě již nevyskytuje, ty exempláře, které přežily, jsou v zajetí,” vysvětlila Galvez-Durandová.

Reklama

Související témata:

Doporučované