Hlavní obsah

Pašeráci zdražují. Migranti radši riskují cestu přeplněným Lamanšským průlivem

Migranti se snaží dostat do Spojeného království na malých nafukovacích člunech skrz kanál La Manche.Video: AP

 

Reklama

Uprchlíci riskují svůj život v malých nafukovacích člunech při přeplavbě Lamanšského průlivu. Chtějí se dostat do Spojeného království. Důvodem je větší šance na získání azylu.

Článek

Pro uprchlíky představuje Francie často jen přestupní stanici. Chtějí se dostat do Velké Británie, kde je šance na získání azylu o něco větší. Pašeráci lidí ale v reakci na velkou poptávku rapidně zdražují své „služby“. Migranti tak většinou na cestu vyrážejí sami na malých člunech skrz kanál La Manche. Úsek je však jeden z nejvíce frekventovaných námořních cest na planetě, a tudíž se jedná o velmi nebezpečnou trasu. Zároveň je jejich cílem se do Británie dostat před plánovaným odchodem z Evropské unie, a to 29. března 2019.

Doposud migranti platili pašerákům za cestu náklaďákem na trajektech či vlakem napříč kanálem La Manche. Ceny se však zvýšily a pašeráci si nyní účtují tisíce euro za každý pokus. Podle uprchlíka z Íránu Ahmeda, se kterým mluvili reportéři televize CNN, jsou tak čluny uprchlíky vnímané jako lepší varianta.

Francouzská pobřežní hlídka nyní úsek v okolí Calais hlídá mnohem intenzivněji. Migranty zachraňují každý den. Kapitán jednoho z hlídkových člunů pro CNN uvedl, že si uprchlíci velké nebezpečí neuvědomují a riskují zbytečně. „Jsou zde velké lodě, zima a silné proudy. Vyplouvají za tmy a nevidí tak, kde se nacházejí. Během pár minut jsou namočení.”

Peter Wallace, člen doverské buňky labouristické strany, americké televizi řekl, že je téměř zázrak, když takto malé čluny doplují k anglickému pobřeží. Ale i to se děje. „Za poslední měsíc počet uprchlíků, kteří dorazili do Británie na malých člunech, vzrostl. Na palubě jsou i malé děti. Okolo 120 lidí přiznalo, že jsou z Íránu,“ dodal Wallace.

Statistiky britské vlády ukazují, že šance na získání azylu ve Spojeném království stoupá poté, co uprchlíci dorazí do země. V roce 2017 jich úspěšně získala azyl tisícovka z celkových 2500 žadatelů. Mimo Velkou Británii je číslo řádově menší.

Reklama

Související témata:

Doporučované