Hlavní obsah

Pasivní a bázliví. Česká hra ve Wembley skončila obrovským debaklem

Nepovedený zápas zhodnotil pro Seznam kapitán české reprezentace Vladimír Darida.Video: Jiri Hosek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká reprezentace vstoupila do kvalifikace o Euro 2020 vysokou porážkou 0:5 v londýnském Wembley. Na domácí Anglii nestačili svěřenci Jaroslava Šilhavého vlastně vůbec v ničem. Dlouho pasivní Češi navíc ve druhé půli dostali nešťastné a kuriózní góly.

Článek

Se smutkem vepsaným ve tváři přicházeli postupně čeští fotbalisté za novináři v útrobách stadionu ve Wembley, kam na úvod kvalifikace o postup na ME dorazilo úctyhodných 82 575 diváků.

Češi věděli, že neprohráli jen vysoko na góly, ale že také zanechali minimálně rozpačitý dojem. Že dostali branku do šatny z přinejmenším sporné penalty, kterou po chvilce váhání nařídil portugalský rozhodčí Artur Dias, a že si 3 góly vstřelili v podstatě sami, na nepovedeném představení nic nemění.

Gólman Jiří Pavlenka a smolný zápas s Anglií.Video: Jiri Hosek, Seznam Zprávy

„My jsme je středem úplně nepouštěli, ale když tam Kane dostal balon, tak ho dokázal podržet. To bylo vidět v té první gólové akci, kde dal nádherný míč za obranu,“ ohlížel se český kapitán Vladimír Darida za situací z 25. minuty.

To míč putoval po ose Kane – Sancho – Sterling, pro kterého už nebylo problémem uklidit míč ve skluzu do prázdné brány.

Obránce Tomáš Kalas se ohlíží za debaklem s Anglií.Video: Jiri Hosek, Seznam Zprávy

Asi 6000 českých fandů, kteří vydrželi náš výběr povzbuzovat až do hořkého konce, si nejvíc užilo úvod druhého poločasu. Ten přinesl silně zlepšenou hru Šilhavého boys a slibné příležitosti.

Jenže Součkova hlavička proskotačila těsně vedle a Pavelka namířil zblízka přímo do anglického gólmana Pickforda. To jeho protějšek Jiří Pavlenka dostal v 62. minutě od nejlepšího hráče utkání Raheema Sterlinga po minele českých beků gól na 0:3, který odpor Čechů definitivně zlomil.

„Když měl balon, tak měl neuvěřitelné zrychlení. Je vidět, že hraje zaslouženě v Manchester City,“ utrousil pro Seznam na adresu Sterlinga záložník Tomáš Souček. Ten zůstal stejně jako drtivá většina české základní sestavy hluboko za svými možnostmi.

Záložník Tomáš Souček vyzdvihl kvality Raheema Sterlinga.Video: Jiri Hosek, Seznam Zprávy

Anglie na rozdíl od Čechů sehrála v podstatě dokonalý zápas. Mrzet je může leda zranění Erica Diera v 1. poločase. Jinak ale svěřenci Garetha Southgata předvedli koncentrovaný a velmi nápaditý výkon.

Na hřiště se během večera dostaly 3 velké talenty ostrovního fotbalu. Jadon Sancho hrál v základu a Calluma Hudsona-Odoie s Declanem Ricem poslal lodivod na hřiště v průběhu jednoznačného utkání. Anglický kapitán a autor branky na 2:0 Harry Kane si pochvaloval, jakou útočnou silou teď Albion disponuje.

„Máme Calluma a Jadona. Oba jsou velmi mladí, ale chtějí míč a vyhledávají hru jeden na jednoho. Raheem Sterling ukazuje skvělou formu ve svém klubu i v národním týmu. Máme teď v útoku víc variant. A to ještě Marcus Rashford je teď bohužel zraněný. Chceme hráče, kteří přejdou přes obránce, nabíhají za beky a dávají góly. No a to ti kluci dělají.”

Kapitán Anglie Harry Kane o útočné síle svého týmu.Video: Jiri Hosek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované