Hlavní obsah

Na Schicka měl dost peněz jen Leverkusen

Foto: ČTK

Patrik Schick v dresu české fotbalové reprezentace.

Reklama

Reprezentační útočník Patrik Schick se stal hráčem Bayeru Leverkusen. „Ve hře byly i Hertha či Lipsko, ale finanční nároky AS Řím dokázal splnit jen Leverkusen,“ říká hráčův agent Pavel Paska. „Prioritou bylo zůstat v Bundeslize.“

Článek

Kontrolní testy na covid-19 byly v pondělí v pořádku, takže Patrik Schick mohl opustit domácí karanténu, v níž pobýval několik dní od vypuknutí „covidové aféry“ v národním týmu. A vydal se do Leverkusenu, kde úspěšně absolvoval zdravotní testy. Následně tam mohl podepsat předjednanou pětiletou smlouvu s Bayerem Leverkusen.

„Při tak velkých objemech peněz, o jaké se jednalo i v tomto případě, je zvykem podepisovat dlouhodobé smlouvy,“ komentoval délku kontraktu Pavel Paska, šéf agentury ISM, která Schicka po celou jeho kariéru zastupuje.

Italská média uvádějí různé varianty odstupného, které má AS Řím za Schicka inkasovat, jde buď o 25, nebo 27 milionů eur (726 milionů korun) v rovině základní platby.

Ve hře jsou ovšem každopádně i další bonusy. Ty by mohly činit až 6 milionů eur. Odvozují se od toho, jaké evropské soutěže bude v příštích sezonách Bayer se Schickem hrávat. A kolik zápasů Schick v novém klubovém dresu absolvuje. Paska nechtěl přestupní sumy nikterak komentovat.

Fabrizio Romano ze Sky Sports uvádí, i s odkazem na kolegu Gianluku Di Marzia, základní přestupní sumu 27 milionů eur.

„Podmínky pro hráče jsou výborné. Víc k tomu říkat nebudu. Ale v dnešní covidové době je zjevná tendence mnoha klubů na podmínkách pro hráče šetřit. Můžu říct, že tady k tomu nedošlo, bylo zřejmé, že Leverkusen Patrika opravdu hodně chce,“ dodal Paska.

Dosavadní Schickův roční příjem se odhadoval v přepočtu na úrovni 80-90 milionů korun ročně.

V nadcházející sezoně čeká Patrika Schicka v leverkusenských barvách Evropská liga. S AS Řím i s Lipskem, v jehož barvách hostoval, předtím hrával Ligu mistrů. O tom, že by jeho klient udělal krok zpět, ale nechce Paska ani slyšet.

„Leverkusenu utekla Liga mistrů jen těsně, patří stabilně do Top 5 německého fotbalu, a to dlouhé roky, třeba Lipsko se v té špičce pohybuje jen krátce. Tohle rozhodně není žádný krok zpět, ale krok, který Patrika posune sportovně dopředu a výš.“

V uplynulém ročníku Bundesligy skončil Bayer Leverkusen o dva body za Borussií Mönchengladbach na pátém místě. V poslední dekádě hrál Bayer Ligu mistrů šestkrát.

Schickův příběh je známý. V roce 2017 ho AS Řím koupil ze Sampdorie, uváděla se suma až 42 milionů eur, každopádně šlo tehdy o klubový rekord.

Schickovi se ale v dresu AS Řím dařilo méně, než by si byl představoval. I kvůli občasným zdravotním potížím. Celkem tu za dvě sezony dosáhl jen 8 branek.

A v září 2019 zamířil na hostování do bundesligového Lipska. Počítalo se s tím, že na konci sezony se pak hostování změní v přestup, na který mělo Lipsko domluvenou opci. Jenže Lipsko začalo licitovat a původně domluvenou sumu 29 milionů eur chtělo výrazně snížit.

„Italové byli v tomto ohledu nekompromisní. Zájem o Patrika mělo Lipsko, také Hertha, ale jen Bayer Leverkusen měl dostatek peněz na to, aby splnil představy vedení italského klubu,“ říká Pavel Paska.

Takhle si to dnes jeho klient vykračoval na zdravotní test v Leverkusenu:

„Bayer byl i pro nás číslem jedna. Základní prioritou pak bylo, aby Patrik i nadále pokračoval v Bundeslize. Proto jsme odmítli i nabídky z Anglie a Španělska,“ říká Paska.

„Jen Bayer Leverkusen měl v danou chvíli dostatek prostředků na to, aby si mohl Patrika Schicka a jeho přestup z AS Řím dovolit. A to díky tomu, že zrovna prodali Kaie Havertze do Chelsea a Kevina Vollanda do Monaka. Někdy musíte mít i trochu štěstí, aby do sebe věci zapadaly,“ usmívá se Paska.

„Svou roli hrálo i to, že Rudi Völler, dnes sportovní ředitel Leverkusenu, spoustu sezon právě v AS Řím hrával a nastřílel za něj spoustu gólů. Některé funkcionáře z té doby si v Římě ještě pamatoval a oni samozřejmě na něj. Takže i tahle skutečnost v celém transferu hrála svoji roli,“ dodává Paska.

Ten už v zimě realizoval přestup Tomáše Součka ze Slavie do West Hamu, celkově za zhruba 540 milionů korun. Velkým trumfem pro příští sezony pak pro něj může být zejména mladý sparťan Adam Hložek. „A také ještě o něco mladší Adam Karabec. I hráči, které zatím ani neznáte, ale budou dobří, opravdu dobří,“ říká Pavel Paska směrem k budoucnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované