Hlavní obsah

Pastrňák a Krejčí v akci, Jaškin proti rodné zemi a Plekancovo jubileum. Šlágr s Ruskem je tady

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Čeští hokejisté hrají večer na mistrovství světa v Dánsku proti Rusku, možná poprvé s Davidem Pastrňákem a Davidem Krejčím v sestavě. Tohle jsou největší taháky večerní třaskavé bitvy.

Článek

1. David Krejčí s Davidem Pastrňákem v akci

Možná to k nim není úplně fér, ta očekávání jsou ale zcela jasná. Dvě české superstar Bostonu Bruins David Pastrňák a David Krejčí přijedou posílit český tým na mistrovství světa v Dánsku. A oba by měli posunout českou hru na úplně jiný výkonnostní level. Krejčí přiváží zkušenosti, bude jasným centrem číslo jedna. Pastrňák zase formu jako hrom, v letošní sezoně nastřádal v NHL stovku kanadských bodů.

Oba by teoreticky do elitního útoku českého týmu mohli naskočit už dnes večer proti Rusku. Záležet bude jen na nich a jejich rozhodnutí. Do dějiště mistrovství světa v Kodani totiž po dlouhém letu z Ameriky dorazí teprve dnes po poledni.

2. Plekancovo jubileum

Symbol věrnosti, příkladný reprezentant a velký patriot. To je Tomáš Plekanec. Pětatřicetiletý centr hraje na svém jedenáctém světovém šampionátu a dnes večer oslaví jedno velké jubileum. Zápas proti Rusku bude jeho stým zápasem v dresu české reprezentace. Není zdaleka prvním hokejistou, který této mety dosáhl. Sám ale moc dobře ví, že v budoucnu to bude stále těžší a těžší.

„Těžko říci, doba je úplně jiná. Dřív bylo strašně těžké se do nároďáku dostat. Byla parta kluků, která hrála a jezdila pořád. Teď se to strašně moc točí a spousta hráčů dostává šanci, což před lety nebylo. Já sám už moc těch zápasů také určitě nepřidám,“ cituje Plekance server hokej.cz.

3. Jaškin proti rodné zemi

Specifický náboj bude mít večerní zápas i pro Dmitrije Jaškina. Pětadvacetiletý útočník St. Louis nastoupí doslova proti své zemi: Syn legendy vsetínského hokeje se v Rusku narodil, má ruskou manželku a dokonce v Rusku žije a trénuje mimo sezonu. V tréninkové skupině má dokonce několik hráčů sborné, proti kterým dnes nastoupí. Protože ale s hokejem začínal Na Lapači a později válel v mládežnických výběrech Slavie, rozhodl se už od juniorských let reprezentovat Českou republiku. Rusy prý v žádném případě šetřit nehodlá, ostatně to ani není jeho zvykem. S deseti trestnými minutami je nejtrestanějším českým hráčem, rány rozdává soupeřům od začátku turnaje.

4. Rozjetí Rusové

Francouzi a Rakušané od nich dostali sedmičku, Bělorusové odcházeli z ledu s výpraskem 0:6. Rusové, již ovládli olympiádu, se naprosto suverénně rozjeli také na mistrovství světa. A to způsobem, který zaměstnal i statistiky. Rozehrát světový šampionát třemi výhrami bez inkasované branky? To se naposledy stalo ještě v předválečné éře.

Rusové ale skvělý start nepřeceňují, dokonce se mají před Čechy na pozoru. I nejzkušenější z nich, Pavel Dacjuk, přiznává, že po lehkém startu proti outsiderům teprve teď narazí na soupeře, který dokáže jejich sílu prověřit.

5. Češi a jejich disciplína

Z pohledu postupu do čtvrtfinále pravděpodobně nebude hrát výsledek zápasu s Ruskem velkou roli. Sborná je favoritem, jakýkoliv bodový zisk bude pro českou reprezentaci příjemným bonusem. O co tedy jde? Hlavně o vlastní hru. Češi sice svým hokejem baví, tým ale svazuje spousta problémů. Tím nejvýraznějším je disciplína a mizerné bránění oslabení. Proti Švýcarsku Češi posbírali šestadvacet trestných minut, téměř každé druhé oslabení končí brankou soupeře. Je zřejmé, že takhle se o medaili hrát nedá.

Podívejte se na průvodce pro českého fanouška na mistrovství světa:

Průvodce hokejového fanouška.Video: Karolína Bulisová, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované