Hlavní obsah

Pat v Pardubicích: První koalici chybí k většině dva hlasy, té druhé jeden. A dva komunisty nikdo nechce

Vítězné ANO si zavázalo ČSSD a Koalici pro Pardubice. Lídři podepsali trojdohodu, avšak ani ta nestačí na většinu. S ODS už jednat nechtějí a Piráti nechtějí jednat s nimi. O komunisty nikdo nestojí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Povolební vyjednávání v Pardubicích se zadrhla. Zatímco hned po volbách si jejich vítěz, primátor Martin Charvát z hnutí ANO, sliboval, že do několika dnů bude složená koalice pokračující na základech té dosavadní, s přizváním ODS, dnes, skoro týden po volbách, najednou nemá jistou většinu. Nyní proto vyzývá k jednání Piráty, ti jsou však k jeho nabídkám rezervovaní. Většinu zatím nemá ani druhá možná koalice bez ANO. Začíná proto přetahovaná o Piráty.

Článek

Primátor Charvát spolu s lídryní lidovecko-topkařské Koalice pro Pardubice Ludmilou Ministrovou a lídrem ČSSD Jakubem Rychteckým v pátek dopoledne novináře seznámili se vznikem trojdohody, která má být základem pro další vyjednávání o koalici. Aby mohla začít vládnout, musí získat ještě dalšího partnera.

V devětatřicetičlenném zastupitelstvu totiž potřebují většinu alespoň 20 hlasů, nyní mají jen 18 a vyjednávání s ODS krachla.

„Dostal jsem jednoznačný mandát k tomu, abychom zatím pozastavili jednání s ODS a Sdružením pro Pardubice a prioritně pokračovali v jednání s Pirátskou stranou,“ uvedl Charvát. Krach jednání s ODS podle něj zavinily nepřekonatelné bariéry v oblasti personálního obsazení rady města. ANO mělo ODSce nabídnout dva náměstky a dva radní.

Nyní proto s nabídkou oslovili Piráty, jejichž pět křesel by Charvátovi na pohodlnou většinu stačilo.

Avšak v tomto případě je blok na straně Pirátů, kterým vadí způsob, jakým jim ČSSD a KpP oznámily, že se nebudou účastnit vyjednávání o takzvané duhové koalici, která by měla být bez hnutí ANO.

„Nedostali jsme od nich žádné informace o tom, jestli mají rozpory v programu nebo personáliích, proto jsme vyjednávání o koalici s ANO pozastavili,“ vysvětlil lídr Pirátů Ondřej Karas.

Jakub Rychtecký z ČSSD ho na páteční tiskové konferenci vyzval k obnovení vyjednávání, což Karase ještě víc naštvalo. „Vzkaz přes novináře pro nás samozřejmě není impulsem k obnovení jednání. Chceme si vyslechnout konkrétní připomínky, které je vedly k tomu, že nechtějí spolupracovat na duhové koalici. A to samozřejmě vzkazy přes novináře nevyřešíme,“ stojí si za svým Karas.

Rychtecký i Ministrová vysvětlili svoji loajalitu k Charvátovi tím, že ctí vítěze voleb, který by podle nich měl koalici skládat. „Nejsme zastánci skládání koalic na základě kádrování jednotlivých kandidátů,“ vysvětlil Rychtecký.

Situace v Pardubicích je proto momentálně zablokovaná. Charvátova skupina má 18 hlasů, skupina kolem Pirátů a ODS jich má 19. Potřeba je však minimálně 20 křesel. Se dvěma komunisty zatím nikdo nepočítá, nyní tak bude záležet na tom, zda se hnutí ANO podaří přetáhnout Piráty či najít konsenzus s ODS, nebo zda duhová koalice, kterou zatím tvoří ODS, Piráti, Pardubáci společně a Společně pro Pardubice, dokáže přesvědčit buď ČSSD, nebo Koalici pro Pardubice, aby zradily ANO.

Pokud se ani jedno nepodaří, patová situace bude pokračovat. Jedině, že by jedna z koalic přizvala k jednání komunistické zastupitele.

Reklama

Doporučované