Hlavní obsah

Patnáct let bral výplatu, do práce přitom italský vykuk vůbec nechodil

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Italské úřady se zaměřují na potírání kriminality ve veřejném sektoru. Vznesly obvinění proti muži, který stanovil nový národní rekord v nechození do práce. Muž byl přitom celou dobu vedený jako zaměstnaný.

Článek

Zaměstnanec nemocnice v hlavním městě italské Kalábrie Catanzaru čelí obvinění z nepřítomnosti v práci po dobu 15 let, a to přesto, že po celou dobu pobíral plat.

Podle italské policie přestal dnes 67letý muž a médii titulovaný „král nepřítomných“ chodit do nemocnice za prací úřednické povahy v roce 2005. Úřady ho obviňují z podvodu, vydírání a zneužití funkce, uvedla italská tisková agentura Ansa.

Nemocnice Ciaccio mu údajně za 15 let, co muž do práce nechodil, vyplatila 538 tisíc eur. V souvislosti s jeho případem policie vyšetřuje dalších šest manažerů zdravotnického zařízení.

O podvodu svého zaměstnance údajně jeho nadřízená věděla, nicméně dotyčný jí začal vyhrožovat ve chvíli, kdy se rozhodla na jeho chování upozornit. Následně navíc odešla do důchodu. Nastupující nadřízený ani oddělení lidských zdrojů o jeho absenci nevěděli. Nakonec ho policie po letech odhalila na základě výkazů docházky, výplatních pásek a svědectví kolegů.

Itálie se snaží o potírání zločinu podobného rázu ve veřejném sektoru již delší dobu. V roce 2016 došlo ke zpřísnění legislativních opatření poté, co několik policejních vyšetření odhalilo, jak špatně kontrolovatelná je nepřítomnost zaměstnanců v práci ve veřejném sektoru.

Italská policie například vypátrala 35 pracovníků radnice v ligurském Sanremu, kteří podváděli minimálně dva roky. Kamerové záběry prokázaly, že místo dvou zaměstnanců se kartou prokazovaly jejich manželky a jiní zaměstnanci se po očipování karty odebrali věnovat nákupům, posezení s přáteli nebo projížďce na kánoích.

Britský The Guardian dále zmiňuje kauzu, při které italský dopravní policista, bydlící a pracující ve stejné budově, byl zachycen, jak se ve spodním prádle prokazuje svou kartou a následně se opět vrací zpět do postele.

K podobnému odhalení došlo v roce 2016 ve španělském Cádizu. Po dobu šesti let bral vedoucí stavby čistírny odpadních vod, Joaquín García, ročně 37 tisíc eur za práci, kterou nevykonával. Úřady na podvod přišly poté, co chtěly Garcíovi předat vyznamenání za 20 let dobré práce.

„Zajímalo mě, jestli zde stále pracuje. Odešel do důchodu? Zemřel? Nicméně na základě výpisu bylo vidět, že plat stále dostává,“ popsal místostarosta Jorge Blais pro španělský deník El Mundo, jak na Garcíův podvod přišli. Soud mu nakonec udělil pokutu ve výši 27 tisíc eur. García se bránil tím, že do práce nechodil, protože v ní „nebylo co dělat“. Podle jeho okolí se místo práce věnoval studiu filozofie.

Podvody s nepřítomností v práci se objevily několikrát i ve Francii. Francouzskou veřejnost v roce 2019 pobouřil skandál v přístavu Toulon. 30 tamních úředníků dostávalo výplatu za „nic“ po dobu neskutečných 25 let. Francouzské daňové poplatníky to přišlo na milion eur ročně.

K celé situaci došlo poté, co pracovníci přišli o zaměstnání v důsledku privatizace vodárny, kde pracovali. Město jim následně nedokázalo zprostředkovat jinou práci, a proto jim výplatu posílalo dál. Úřady se následně hájily tím, že by výdaje za jejich výplaty stejně dále závisely na městu.

Jeden zaměstnanec si nicméně ke svému pasivnímu příjmu přibral práci v soukromém sektoru a dalším se zase s „odpracovanými roky“ výplata automaticky navyšovala. O dva měsíce dříve přitom francouzská vláda zveřejnila zprávu, která uváděla, že přes 300 tisíc zaměstnanců veřejné správy pracuje méně než 35 hodin týdně, což je v zemi minimum.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se tehdy zavázal, že do roku 2022 zruší 120 tisíc pracovních míst ve veřejných službách, aby ušetřil 60 miliard eur.

Reklama

Doporučované