Hlavní obsah

Patnáct minut a 7000 korun je pryč. Jak šmejdi okrádají lidi v nouzi

Jak fungují podvodné úvěrové nabídky? Zkusili jsme to.Video: Jiří Burýšek, Janek Rubeš

 

Reklama

aktualizováno •

V Česku operují podvodníci, kteří zneužívají tíživých finančních situací ostatních k vlastnímu obohacení. Lákají zoufalé lidi na výhodné půjčky, ale místo toho vybírají tisíce korun za několikaminutové konzultace. Redaktoři Seznam Zpráv si u jedné takové skupiny schůzku sjednali.

Článek

Skupina několika mužů okolo podnikatele Petra Bartáka své „podnikání” provozuje v pražských Kobylisích už více než 10 let a cílí na lidi v těžké životní a finanční situaci. Těm, kterým už půjčí jen málokdo, nabízí východisko v podobě výhodné nebankovní půjčky. Příjmy nikdo dokládat nemusí a ručit taky ne. Schůzka může proběhnout prakticky okamžitě, stačí domluva po telefonu. Klienti musí jen zaplatit sedm tisíc korun za údajnou přípravu úvěru.

Žádná půjčka ale neexistuje a podepsaná smlouva je prakticky neprůstřelná. Jak se stane, že si někdo dopředu domlouvá úvěr a nakonec místo toho jen přijde o další peníze? Seznam zmapoval celý proces, kterým prošel nespočet dalších podvedených. Od jedné z nich jsme získali i nahrávku schůzky, kde se úvěr domlouvá. O ten jsme pak i sami zažádali.

Jak takový podvod vypadá

Už při telefonické domluvě, nás neznámý muž poslal k jinému domu. Po chvíli hledání jsme ale narazili na velký nápis „finanční poradenství”, který se na výloze kanceláře během let několikrát změnil. Dříve zde byl například nápis „hotovostní půjčky”. Jeden z pracovníků nám otevírá dveře a pouští dál našeho figuranta žádajícího o rychlou půjčku. Jde o stejného člověka, který se s námi telefonicky domlouval a tvrdil nám, že máme schválený úvěr.

Malá kancelář, která má vchod přímo z ulice Bořanovická, je z venku nápadná, dovnitř ale není přes zatažené rolety vidět. V místnosti sedí tři další muži, jeden z nich za zády klienta, dva za stolem před ním. Později jsme zjistili, že jedním z nich je zmíněný majitel této provozovny Petr Barták. S námi ale mluvil jeho zástupce, jistý Dušan Mižigar.

Na schůzku jsme si přišli sjednat půjčku a podle toho také vypadala. Mižigar s námi celou dobu řešil celkovou částku, splátky a když se náš figurant opakovaně ptal, jestli půjčku skutečně dostane, Mižigar odpovídal, že už má schválené čerpání úvěru. Do hodiny budeme mít peníze na účtě, prý musí jen zaregistrovat naše údaje. Vše, co se na schůzce děje, je podle něj už jen formalita.

Potom ale přijde na řadu podpis smlouvy a právě v té je ten největší háček. Ta totiž žádnou půjčku nesjednává. Dokument o sedmi stranách ve skutečnosti uvádí, že klient na žádnou půjčku nemá nárok. Dokonce se v něm píše, že tato skupina úvěry neposkytuje. To může být matoucí, protože celou dobu tvrdí, že úvěr klientovi právě vyřizují. Tento dokument je totiž pouhou smlouvou o konzultaci ve finanční tísni, která nemá s půjčkou nic společného. V podstatě se v něm píše, že se klient pouze přišel poradit o tom, jak se dostat z finančních problémů. Zhruba na 15 minut, za sedm tisíc korun.

Co smlouva znamená a proč ji lidé podepisují?

Aby schůzka alespoň vzdáleně připomínala finanční konzultaci, tak během ní Mižigar řeší finanční situaci svých klientů. Smlouva vypadá úmyslně tak, aby formálně připomínala smlouvu o úvěru. Částka, kolik má klient splácet, je ve skutečnosti částkou, kterou by si klient mohl dovolit splácet, kdyby si úvěr vzal. Celková částka úvěru je ve skutečnosti, kolik by si klient prý mohl dovolit půjčit.

Smlouva tvrdí, že během této schůzky klient přišel řešit svoji tíživou finanční situaci, že všemu plně rozumí, a že na žádnou půjčku nemá nárok. Rady, které ve smlouvě můžeme najít, jsou například, aby započal „jednání s exekutory ohledně probíhající exekuce”, nebo „změnil systém vytápění”.

Klienti se tak dobrovolně vzdají jakéhokoliv práva se bránit. Na to tato skupina spoléhá a během schůzky podvedeným o této smlouvě otevřeně lže. Mižigar nám i dalším tvrdil, že tato smlouva je něčím jiným, než ve skutečnosti je. Že je to formalita, kterou musíme podepsat, abychom úvěr dostali. Našemu figurantovi ale nedovolil vzít si smlouvu domů a před podpisem ji prostudovat.

Když jsme se na smlouvu dále vyptávali, bylo nám opakovaně sděleno, že skutečně půjčku dostaneme a sedm tisíc prý platíme za její zpracování, i když se ve smlouvě píše něco jiného. „Takže já tady platím vlastně jen za konzultaci?” zeptal se redaktor. „Je to kompletní příprava klienta k úvěrování,” odpověděl Mižigar. Stejnou odpověď dostali i další podvedení, kteří podobnou otázku položili. Jedné z nich, matce čtyř dětí, odpověděl, že platba sedm tisíc korun je za konzultaci i přípravu úvěru. Další z řady lží.

Sami jsme si tedy na vlastní kůži zkusili tímto procesem projít. Když jsme celou skupinu později konfrontovali společně s jednou z podvedených, Mižigar nám tvrdil, že žádné úvěry nenabízí. „Nabízíme pouze konzultace,” opakoval. Prý žádné půjčky nikde neinzerují. My jsme našli jejich inzerátů jen z posledních měsíců hned několik. Ve všech nabízí půjčky.

Mižigar nám také sdělil, že neví, proč k nim klienti chodí. Když jsme s ním mluvili po telefonu, tak bylo naprosto zřejmé, že si jdeme sjednat úvěr. Nakonec nám jeden z přítomných mužů, který tvrdil, že se skupinou nemá nic společného, řekl, že se jedná o evidentní podvod, ale máme smůlu, protože je vyřešený smlouvami a tento spor nevyhrajeme ani s kriminálkou.

Skupina takto operuje už minimálně deset let. Před touto dobou se totiž jejich kancelář na pár minut mihla v reportáži pořadu Černé ovce. Od té doby se nic nezměnilo.

Necelý milion lidí je v České republice v exekuci. Podle Exekutorské komory loni obsahovala Centrální evidence záznamy o 4,6 milionech exekucích. Další milion lidí ohrožuje příjmová chudoba a celkově Češi dluží 300 miliard korun. Právě na ty cílí Dušan Mižigar, Petr Barták a další, kteří počítají s tím, že lidé v zoufalých situacích dělají zoufalé věci. Podstrčí svým obětem smlouvu, ve které se píše opak toho, co jim soustavně tvrdí. Sousedé Bartáka s Mižigarem v tom velký problém nevidí. Podle některých je to hloupost podvedených a nemají podepisovat nic, co si důkladně nepročetli.

Stali jste se také obětí podvodných nabídek úvěrů? Napište nám na e-mail: podvodneuvery@seznam.cz

Reklama

Doporučované