Hlavní obsah

Patnáct tisíc blesků za jedinou noc. Bouře v Británii vyřadila i londýnské letiště

Bouře ve Velké Británii vyřadila z provozu i londýnské letiště Stansted.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Británie zažila v noci na dnešek velmi silnou bouři, během níž podle meteorologů uhodilo přes 15 000 blesků.

Článek

Spojené království zažilo ze soboty na neděli výjimečně bouřlivou noc. Sociální sítě se plní fotkami a videi blesků nad Londýnem. Mnozí lidé tvrdí, že ač ve městě žijí celý život, podobnou bouřku tam ještě nikdy nezažili.

Jeden z 15 000 blesků výrazně zkomplikoval provoz na londýnském letišti Stansted, jeho úder totiž na čas přerušil fungování systému tankování letadel a spoje nabíraly dlouhá zpoždění.

Cestující na londýnském letišti Stansted.

Ještě v neděli ve dvě odpoledne na letišti panoval chaos, jak redakci Seznam Zpráv potvrdila česká turistka. „Zmatek je hlavně v hale, kde stojí ohromná fronta na změnu letu,” popsala situaci v SMS zprávě.

„Občas zahlásí, že si ty zrušené lety mají lidé přebookovat, ale jinak moc neinformují.” Na letišti je také problém s mobilním signálem, pravděpodobně kvůli velkému množství lidí, kteří tam uvázli.

Sobotní bouřky se přesouvaly přes Wales a jižní Anglii a meteorologové vydali varování před silnými přívalovými srážkami, které platí i pro neděli. Další bouřky mohou v neděli a v pondělí podle nich způsobit výpadky proudu a potíže v dopravě.

Noční bouře s neobvykle vysokým počtem blesků však udělaly radost fotografům, pro které byly silné elektrické záblesky příležitostí pro vytvoření spektakulárních snímků.

Reklama

Doporučované