Hlavní obsah

Pátrání Čechů v Bejrútu je kvůli zhoršené bezpečnosti přerušeno

Foto: HZS

Český hasič - psovod prohledává trosky v bejrútském přístavu.

Reklama

Čeští záchranáři dnes přerušili v Bejrútu vyhledávací a záchranné práce. Libanonská armáda vyzvala z důvodu zhoršené bezpečnostní situace v oblasti veškeré zasahující týmy, aby se vrátily zpět na své základny.

Článek

Podle mluvčího hasičů Martina Kavky jsou všichni členové týmu v pořádku a čekají na další pokyny od vojáků. Zhoršená bezpečnostní situace může souviset s chystanou velkou demonstrací, dodal Kavka.

„Dnes se tam chystá nějaká velká demonstrace, ostatně ty týmy vlastně i večer nemohly pracovat právě kvůli tomu, že se tam v odpoledních hodinách a večer konají demonstrace. Ta armáda to prostě vyhodnotila tak, že raději ty týmy vždycky stáhne a nechá je v bezpečí,“ řekl mluvčí.

Čtyři dny po ničivé explozi v bejrútském přístavu zůstává stále ještě přes 60 pohřešovaných a s přibývajícími dny šance na přežití klesá. Podle Kavky se tak zvažuje návrat týmu zpět do Česka. „Záleží na libanonské straně, jestli nebude třeba ještě mít požadavek, abychom tam zůstali, ale návrat by pravděpodobně mohl být do několika dnů,“ uvedl Kavka.

Obětí exploze, která poničila několik čtvrtí, je zatím 154. Z více než 5000 zraněných je přes sto v kritickém stavu. Mezi oběťmi je i manželka nizozemského velvyslance v Libanonu, oznámilo dnes nizozemské ministerstvo zahraničí.

Vyšetřovatelé výbuchu podle libanonského prezidenta Michela Aúna zkoumají, zda příčinou neštěstí byla nedbalost, nehoda či vnější zásah.

Reklama

Doporučované