Hlavní obsah

Pátrání po Babišově analýze, kdy se otevřou kadeřnictví. Nemá ji ani ministr Vojtěch

Foto: vlada.cz

Ministerstvo zdravotnictví teprve tento týden sestavilo skupinu odborníků, kteří mají navrhnout, kdy a jaké obchody otevřít.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví teprve tento týden sestavilo skupinu expertů, která navrhne uvolňování zákazů. Některé obchody se mají otevřít po Velikonocích.

Článek

Andrej Babiš (ANO), minulý pátek: Máme analýzu, jak se budou postupně otevírat obchody.

Andrej Babiš v úterý před poslanci: Plán máme, ale nemůžeme ho zveřejnit, abychom nevzbudili falešné naděje.

Premiér už několik týdnů různě nadhazuje, jak se postupně může vracet život v Česku do normálu – jednou by se mohla otevřít kadeřnictví, jindy zase prodejny obuvi.

Ale nyní se ukazuje, že žádný alespoň hrubý plán na oživení zamrzlého byznysu a živností nemá nejen vláda (jak už Seznam Zprávy napsaly v úterý), ale ani ministerstvo zdravotnictví. Přestože předseda vlády Babiš v minulých dnech opakoval, že odborné analýzy stoprocentně existují.

Naposledy právě tento týden na schůzi Sněmovny, kde po premiérovi opoziční poslanci pálili, že jeho kabinet nemá žádnou vizi.

Podle ministerstva zdravotnictví, vedeného Adamem Vojtěchem (ANO), které je jedním z ústředních úřadů pro boj s epidemií koronaviru, ucelené plány, o nichž Babiš hovořil, neexistují. Od začátku krize na ministerstvu scházejí experti z různých oborů a státních institucí, kteří řešili aktuální vývoj nákazy. „Součástí těchto analýz bylo vždy také téma procesu následného uvolňování opatření,“ popsala mluvčí ministerstva Renata Povolná.

Neboli: Žádný ucelený dokument, co bude po odeznění nejtvrdších opatření (a z něhož mohl premiér čerpat), tedy nevznikl.

Ostatně velmi podobně ministerstvo ve čtvrtek odpovědělo i na oficiální žádost Seznam Zpráv podle informačního zákona.

A teprve začátkem týdne ohlásilo vznik skupiny odborníků, kteří plány na uvolnění restrikcí připraví. Je v ní například epidemiolog Rastislav Maďar, hlavní hygienička Jarmila Rážová nebo Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky.

„Uvolňování opatření začínáme řešit skutečně až nyní. Do této chvíle se řešilo, jak zbrzdit epidemii,“ potvrdila i hlavní hygienička Rážová.

Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) ve čtvrtek řekl, že některé obchody by se mohly otevřít příští týden, a to podle velikosti. Vše se prý upřesní po Velikonocích – právě až dostane doporučení expertní skupiny.

Seznam Zprávám se nepodařilo k analýzám, které zmiňoval premiér, dostat ani přes mluvčí Úřadu vlády. Na otázky a urgence přestala postupně reagovat.

Babiš přitom výslovně mluvil o jasném plánu. „Mám tu analýzu, jak začneme s otevíráním obchodů, samozřejmě při zachování určitých pravidel,“ prohlásil například minulý pátek v rozhovoru pro deník Blesk.

Vláda nakonec od čtvrtka otevřela hobbymarkety a prodejny jízdních kol.

Reklama

Doporučované