Hlavní obsah

Pátrání skončilo, odpověď neznáme. Malajsijský boeing už nikdo nehledá

Kam zmizelo malajsijské letadlo, se už nedozvíme. Pátrání skončilo.

 

Reklama

Austrálie, Malajsie a Čína po třech letech uzavřely pátrání po zmizelém letadle společnosti Malaysia Airlines z letu číslo MH370.

Článek

Poslední pátrací plavidlo bezúspěšně dokončilo prohledávání mořského dna ve vymezené oblasti v Indickém oceánu, informaci oznámilo koordinační středisko pátracích akcí se sídlem v Austrálii.

Loď prohledávala prostor 120 tisíc čtverečních kilometrů západně od australského pobřeží.

Vyšetřovatelé před časem doporučili, aby se oblast pátrání rozšířila o dalších 25 tisíc kilometrů čtverečních severním směrem. Australské úřady ale na požadavek nepřistoupily. Dosavadní hledání stroje z letu MH370 vyšlo na 160 milionů dolarů, což jsou zhruba čtyři miliardy korun.

Jedna z největších záhad letectví

Boeing 777 malajsijských aerolinek zmizel v březnu 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu. Na jeho palubě bylo 239 cestujících a členů posádky, značnou část tvořili Číňané. Co se s letadlem stalo, zůstává jednou z největších záhad v historii letectví a podle agentury AP jí po dnešním dni možná zůstane navždy.

Podmořské pátrání nevyneslo na světlo žádné stopy. Na plážích ostrova Mauricius, na břehu Tanzanie či francouzského ostrova Réunion se ale našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu.

Reklama

Doporučované