Hlavní obsah

Další čtyři zachránění. Padesát hodin pod lavinou v zavaleném hotelu v Itálii. Práce záchranářů pokračují

Záchranářům se zatím podařilo vyprostit z hotelu zavaleného lavinou devět přeživších.

 

Reklama

Mezi jedenácti živými jsou dvě dívky ve věku pěti nebo šesti let.

Článek

V italském hotelu zasypaném lavinou objevil tým záchranářů v noci na sobotu další čtyři přeživší. Jedná se o dvě ženy a dva muže. Záchranáři se k nim prokopali pomalým tempem z obav, aby nezasypali vzduchové kapsy, které ve zřícené stavbě zůstaly. V pátek byly zachráněny čtyři děti a jedna žena, dvě osoby si život zachránily, protože ve chvíli, kdy spadla lavina, byly před hotelem.

Celkem se záchranářům podařilo vyprostit už 11 lidí, dalších 23 osob se stále pohřešuje.

Jako první se ven v minulých dnech dostala žena se synem. Bezprostředně po vyproštění nemluvila, záchranáři později uvedli, že se jí zřejmě podařilo rozdělat oheň a dostat se k jídlu. Oba byli přepraveni vrtulníkem do nedaleké Pescary na pobřeží Jaderského moře. Tam už se sešli s otcem rodiny, který na neštěstí ve středu upozornil a zburcoval úřady.

Marco Bini z policejního záchranářského oddílu řekl, že mezi živými jsou dvě dívky ve věku pěti nebo šesti let. Společně s dalšími lidmi se podle něj našly v hotelové kuchyni.

Záchranáři po celonočním hledání vyprostili také další těla dvou mrtvých žen, ráno pak mrtvého muže. Potvrzených obětí je tak pět.

Na místě je 135 záchranářů a pomáhají jim také odborníci na laviny, již zjišťují bezpečnost terénu. Lidé pod lavinou přežili zhruba 50 hodin.

Italské sdělovací prostředky dnes oznámily, že v noci byly z trosek slyšet hlasy, ale je prý obtížné určit, kde přesně lidé jsou. Záchranáři ale tuto informaci nepotvrdili. Jejich mluvčí Luca Cari řekl, že práce budou pokračovat ve dne v noci, dokud nebudou nalezeni všichni, kdo v hotelu byli.

„Je to složitá a nebezpečná záchranná operace," sdělila mluvčí civilní obrany Titti Postiglioneová. Na místě pracuje také armáda, která uvolňuje silnici k hotelu.

Už dříve se uvádělo, že v budově o několika patrech mohly zůstat vzduchové kapsy, v nichž je podle záchranářů možné přežít i dva až tři dny.

Tým, který má k dispozici psy pomáhající s hledáním, požádal o pomoc také vrtulníky z nedalekého města Pescara, které přiletěly na místo s přikrývkami a záchranným materiálem.

Video: Policisté hrabali sníh rukama, popsala Češka práci záchranářů, kteří jako první dorazili k hotelu zavalenému lavinou.

Práce dlouhou dobu ztěžoval fakt, že sněhem byla zasypaná jediná přístupová cesta k hotelu, který leží v nadmořské výšce 1200 metrů ve vesnici Farindola.

Záchranáři dorazili do zavalené oblasti v pohoří Abruzzy ve čtvrtek ráno. V noci se pak podařilo rozšířit příjezdovou cestu, a tak během pátku mohli na místo dopravit těžší techniku.

Z výpovědi dvou lidí, kterým se podařilo hotel opustit, vyplývá, že italské úřady dlouho nevěřily původní informaci o zavalení lavinou. První se k nim dostala údajně ve středu v 17:30.

Záchranáři ale prodlevu mezi neštěstím a operací popírají. Trasu k hotelu blokovala metrová vrstva sněhu, k místu se první z nich dostali po nočním pochodu na lyžích.

Podle italských médií dosud není zřejmé, z jakého důvodu nebyla uvolněna odjezdová cesta už ve středu odpoledne, kdy si řada ubytovaných hostů po nedalekém zemětřesení přála odjet.

Italský premiér Paolo Gentiloni vyzval k národní jednotě, pomoc nabídl Itálii také předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Video: Konzulka ČR v Itálii popisuje sled událostí po sesuvu laviny na horský hotel.

Video: Marie Vladyková

Reklama

Související témata:

Doporučované