Hlavní obsah

Patří izraelský tým na EURO? Skotští fandové si myslí, že ne

Foto: Profimedia.cz

Fanoušci Celtiku Glasgow s palestinskými vlajkami a šálami na tribuně během zápasu s Hearts of Midlothian

Reklama

Čeští fotbalisté se pro podzimní Evropskou ligu národů dostali do politicky zajímavé skupiny, v níž se střetnou s Izraelem, Slovenskem a Skotskem. Zatímco Česko patří v Evropské unii k hlavním spojencům a zastáncům židovského státu, ve Skotsku je řada fanoušků, která by kvůli okupaci palestinských území ráda Izrael vyloučila z evropských fotbalových soutěží. Skotové budou přitom s Izraelem bojovat i o červnové EURO.

Článek

Zatímco izraelská vláda Benjamina Netanjahua plánuje anexi části palestinských území, Palestinci bojují se svým nepřítelem pomocí kampaně BDS (bojkot, odklon investic, sankce). Jednou z oblastí, na kterou se zvláště soustředí, je nejpopulárnější sport světa, fotbal.

Na konci března se skotští fotbalisté utkají s Izraelem v rámci baráže na EURO v glasgowském Hampden Parku. Jak informoval server Middle East Monitor, má být ještě před tímto zápasem zveřejněn krátký film o tom, že izraelské síly zabily nebo zmrzačily od počátku 21. století celkem 540 palestinských sportovců a sportovkyň. Film vyzve Evropskou fotbalovou asociaci (UEFA) k vyloučení Izraele z mezinárodních soutěží, a zároveň má zvýšit povědomí o dopadech izraelské okupace Palestiny mezi skotskými fanoušky.

Jednapadesátitisícový Hampden Park už zažil kontroverze kvůli zápasům z Izraelci v minulosti. Skotská fotbalová asociace musela v listopadu 2018 zakázat vyvěšování palestinských vlajek na stadionu – vyjadřování politických názorů během zápasů totiž fotbalové regule zapovídají.

Fandové Celtiku podporují Palestince

Už o rok dříve přitom fanoušci Celtiku Glasgow rozvinuli na zápase s týmem Hibernian FC velký banner s nápisem „Jeruzalém je Palestina, F**k Trump“. Reagovali tak na kontroverzní projev amerického prezidenta Donalda Trumpa, který oznámil, že USA oficiálně uznávají Jeruzalém jako hlavní město židovského státu a přesunou do něj ambasádu z Tel Avivu.

Fandové Celtiku, který je znám jako katolický tým, podporují Palestince dlouhodobě. Tým dostal od UEFA pokutu už v roce 2016 po zápase s Hapoelem Berševa, opět za palestinský prapor v hledišti. Fanoušci odpověděli tím, že mezi sebou vybrali stejnou částku – 176 000 liber – a poslali ji palestinským charitám.

Výše zmíněný film je dílem Skotské solidární kampaně s Palestinou (SPSC). „Budeme fanouškům rozdávat letáky a informovat je o izraelské válce proti palestinskému fotbalu… Film je součástí kampaně a vyzýváme každého, aby se na něj podíval a šířil ho, co nejvíce je možné,“ prohlásil Mark Napier, jeden ze zakladatelů SPSC. Vzhledem k dějišti zápasu se tedy politické projevy na podporu Palestiny dají zřejmě očekávat jak během baráže, tak i v podzimní skupině Evropské ligy národů.

Zatímco Izrael usiluje o start na červnovém Mistrovství Evropy, palestinský národní tým startuje v asijských kvalifikacích. Výběr má sice občas problémy se sejít kvůli cestovním restrikcím ze strany izraelské armády, po úspěchu na lednovém Zlatém poháru pořádaném Bangladéšskou fotbalovou federací figuruje v žebříčku FIFA na 103. místě. Palestinci tak předstihli například Estonsko, Trinidad a Tobago nebo Keňu.

Ve stejný den, kdy bude hrát Izrael se Skotskem, se mají Palestinci střetnout s reprezentací Singapuru. Vzhledem k omezením kvůli epidemii koronaviru se ale zápas nejspíš neuskuteční – izraelské úřady totiž rozhodly o zákazu vstupu do země pro lidi, kteří byli v posledních 14 dnech v této jihoasijské zemi.

Reklama

Doporučované