Hlavní obsah

Patří k Navalnému. Nehodila se ruským úřadům, tak ji nuceně hospitalizovali

Foto: Profimedia.cz

Violetta Grudina.

Reklama

Žije v Murmansku a chce kandidovat v místních volbách. Nelíbí se to ale ruským úřadům, které Violettu Grudinu nechaly hospitalizovat s covidem-19. „Testy z nezávislé laboratoře má přitom negativní,“ řekla její spolupracovnice.

Článek

S Natašou Zamorskajovou, manažerkou kampaně jednatřicetileté ruské opozičnice Violetty Grudiny, se Seznam Zprávy telefonicky spojily ve čtvrtek odpoledne.

Politička samotná měla naspěch – balila si věci a vyčkávala na příjezd auta, které ji odveze do nemocnice. Potom jí úředníci zavolali, že na ni už čekají pod okny. Ženy si vyměnily pár slov v ruštině. „Violetta se nebojí, v kampani budeme pokračovat. Nebojíme se, máme u lidí podporu, což nás pohání vpřed,“ řekla na úvod Zamorskajová.

„Koukáme teď dolů, je tu záchranka, policie a zástupci úřadů. Nevíme, co bude dál a jak dlouho Violetta v nemocnici zůstane, nejsou pro to žádné prognózy. Držet ji tam ale budou nejspíš minimálně do 10. srpna, což je lhůta pro odevzdání přihlášek pro kandidaturu,“ uvedla manažerka. Nucenou hospitalizaci nařídil ve středu soud, který politička Grudina prohrála.

Představa, jak budou její příští týdny vypadat, je mlhavá. Pravděpodobně bude politička podle Zamorskajové sama na pokoji, kde ji nebude nikdo moci navštívit. „Taková vězeňská zkušenost,“ okomentovala spolupracovnice.

Grudina je spolupracovnice předního ruského opozičníka Alexeje Navalného, stojí v čele Navalného štábu v Murmansku na severozápadě Ruska. Právě síť Navalného štábů na jaře ruský úřad Rosfinmonitoring označil za „extremistickou“.

Když Grudina oznámila v dubnu svou kandidaturu do komunálních voleb, jež mají doplnit chybějící křesla v tamní radě, její kancelář byla několikrát napadena. A úřady zadržely i několik členů jejího týmu. Od otevření kanceláře v Murmansku v roce 2017 pak na různých pokutách, které jim úřady uložily, zaplatili tisíce rublů.

Boj o testy

Co se týče tlaku na opozici, je takový krok – nucená hospitalizace nepohodlných politiků s údajným covidem-19 – podle Zamorskajové novinka. Příběh opozičnice je nicméně komplikovaný. Koronavirové onemocnění totiž před několika týdny prodělala a pobyla šestnáct dní v karanténě.

Politička ještě stihla poslat video, jak nastupuje do vozu, který ji měl dopravit do nemocnice.Video: Violetta Grudina

„Byla doma déle než dva týdny, což je nařízená doba karantény. Pak šla normálně ven. Ze strany úřadů dostala nejasné instrukce, jak se má chovat – přišla jí zpráva, že má zůstat doma 14 dní od kontaktu s nakaženým, ne od testu. Byla doma tedy déle. Místní média o Violettě pak ale začala psát, že se z ní stala nebezpečná, nakažlivá osoba, která by neměla vycházet mezi lidi. A že by měla být odvezena do nemocnice,“ popsala manažerka kampaně Seznam Zprávám.

Nucená hospitalizace je podle ní v případě domnělého covidu-19 protiprávní, což se snažil obhájce Grudiny vysvětlit i soudu. „Byl to boj o testy. Ty, které provedla státní nemocnice, byly pozitivní. Naše vlastní testy vyšly negativně. Nechaly jsme je udělat u nezávislé laboratoře uznané státem, takže nešlo o podvod. A samotesty byly také negativní, což ale soud vůbec nezajímalo. Řídil se jen výsledky testů ze státní nemocnice,“ vysvětlila Zamorskajová.

Soud se konal on-line. „To bylo vtipné, Violetta byla u sebe doma a připojila se k soudnímu řízení přes WhatsApp. Vážně divné,“ doplnila manažerka. Po středečním stání se Grudině udělalo špatně a omdlela, Zamorskajová proto zavolala záchrannou službu.

„Mohlo jít o problémy se srdcem, s cukrem v krvi, nevíme. Záchranka a v ní dvě skvělé dámy přijely a řekly nám, že musíme okamžitě do nemocnice, že by to mohlo být vážné. Naslouchaly nám a vyloučily možnost covidu-19, protože byla negativní. V žádné nemocnici nás pak ale nepřijali. Zdravotnicím pak začali do auta volat vrchní představitelé nemocnic, že mají změnit diagnózu Violetty na zápal plic a dovézt ji do nemocnice vyhrazené pro koronavirové pacienty,“ uvedla Ruska.

Záchranářky tak ale neučinily, protože to tak ve skutečnosti nebylo. Místo toho političku odvezly zpět domů. Zdravotnické pomoci a vyšetření se tak opozičnici nedostalo.

Složité vedení kampaně

Tým Violetty Grudiny neočekával, že kandidaturou vyvolá takovou reakci ze strany úřadů. Pokračovat v kampani je pro něj nyní velmi složité, není ani jasné, jak to dopadne s odevzdáním přihlášky ke kandidatuře. Ze zákona tak totiž musí učinit osobně Grudina.

Policejní složky vyvíjí tlak i na dobrovolníky, kteří se do kampaně zapojili. „Pokaždé, když vyjdeme s kampaní do ulic, odvedou dobrovolníky na stanice a snaží se celou situaci otočit tak, že šlo třeba o protest. Jsou to ale takové spící případy, vyplní s nimi protokol a pak si pro ně mohou kdykoliv přijít,“ podotkla Zamorskajová. Pravidla kampaně se proto musí přizpůsobit takovým podmínkám.

Ruské úřady mají vést vůči političce Grudině – stejně jako vůči dalším podporovatelům a spolupracovníkům Navalného – i trestní řízení. A to kvůli „podněcování masového porušování“ koronavirových restrikcí při zimních protestech na podporu opozičníka.

Stejným obviněním čelí třeba aktivistka Ljubov Sobolová, jež je od letošního ledna v domácím vězení v Moskvě. Není jasné, kdy přesně začne soud s Grudinou, podle Nataši Zamorskajové to ale vypadá na moment, kdy ji pustí z „koronavirové nemocnice“.

Reklama

Související témata:
Violetta Grudina
Murmansk

Doporučované