Hlavní obsah

Zemanův útok na Romy je odpudivý, Babiš nákupem médií ohrožuje demokracii, říká V centru Erik Tabery

Hostem Kovyho V centru byl šéfredaktor Respektu Erika Taberyho.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Šéfredaktor týdeníku Respekt Erik Tabery patří k jedním z nejvlivnějších českých novinářů. Ve svých textech a knihách upozorňuje na problémy české společnosti a je často kritický k současným politikům. „Prezident Miloš Zeman se definitivně proměňuje v temnou a odpudivou figuru českých dějin,“ napsal nedávno ve svém sloupku. Jak myslel toto silné tvrzení? Bylo chybou nepsat o Zdeňku Bakalovi? Ptali jste se společně s Kovym.

Článek

Nemá se naskakovat na všechno, co prezident řekne, ale pokud je ta situace závažná, tak se má pojmenovat. Novináři by neměli hrát tu roli, že se ho ptají a nepokládají mu kritické otázky. To nejde. V Rozhlase použil prezident slova, která tady opakovat nebudu. Ještě horší byl jeho bezprecedentní útok na Romy. To je něco, co překročilo veškerou mez. Nešokovalo mě to, Miloše Zemana znám, ale pořád mě překvapuje, tvrdí o svém nedávném sloupku a výrocích prezidenta z poslední doby. Kritický je i k premiérovi Babišovi.

„Nezanedbatelná část úspěchu Andreje Babiše je o tom, že vlastní média a nakupuje další. V tomto ohledu je to i riziko pro demokracii. Jeden z aktérů politické soutěže má velkou výhodou, protože vlastní média,“ říká Erik Tabery v pořadu V centru.

Erik Tabery začal pracovat v Respektu v roce 1997. Od roku 2009 je šéfredaktorem. V roce 2002 získal cenu Novinářská křepelka pro žurnalisty do 33 let věku. V roce 2008 získal cenu Ferdinanda Peroutky. Je také publicistou a spisovatelem. Velký ohlas vzbudila jeho kniha Vládneme, nerušit. Za knihu Opuštěná společnost získal v letošním roce cenu Magnesia Litera.

Ve své knize Opuštěná společnost píše o problémech současné české společnosti. Zároveň tvrdí, že „média si musí dávat pozor, aby se nechovala nadřazeně a nebyla odtržená od reality“.

Moderátorem dnešního dílu je jeden z nejúspěšnějších českých youtuberů Karel „Kovy“ Kovář. Na sociálních sítích ho sledují stovky tisíc fanoušků a diváků. Patří mezi nejvlivnější mladé lidi v České republice.

Jak myslel svůj výrok o prezidentovi Zemanovi? Co je největším ohrožením české demokracie? Jak změnit rozdělenou českou společnost? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad V centru sledujte každou středu od 20:00 na Televizi Seznam, našem webu a Facebooku.

Nemáte naladěnou Televizi Seznam? Poradí náš návod.

Reklama

Doporučované