Hlavní obsah

Patrik Jahoda. Muž, který to prostě nevzdal

Foto: patrikjahoda.cz

Patrik Jahoda ve svém handbiku.

Reklama

Jezdím na kole u dostihového závodiště Velká Chuchle a pravidelně ho potkávám. Patrik Jahoda leží na svém karbonovém handbiku, mocně máchá rukama, za ním sviští jeho tatínek na kole, dělá mu doprovod a zároveň chrání před auty.

Článek

Mám co dělat, abych je oba na té rovince předjel. Patrik není žádné „béčko“, trénuje na vrcholové úrovni. A právě teď bojuje o medaile na Paralympijských hrách v Tokiu na handbiku v kategorii H1 vozíčkářů s nejtěžším handicapem.

Vždycky se zdravíme, i když se vlastně moc neznáme. Čau Patriku, dávej chlape! Takto to dělají všichni. Patrik je mezi cyklisty ikona, pokračovatel slavného paralympionika Jiřího Ježka. Kluk, který zvrátil osud a teď reprezentuje Českou republiku na vrcholných závodech po celém světě.

Co je handbike

  • Handbike je kolo poháněné silou rukou, takové ruční kolo.
  • Zpravidla má tři kola, z nichž dvě jsou vzadu. Nejčastěji na handbiku jezdí ti, kteří nejsou schopni používat normální kolo kvůli ochrnutí nebo ztrátě dolních končetin v důsledku zranění či nemoci.
  • Cyklista na handbiku může sedět, ležet nebo klečet. Ruce ovládají synchronní kliky, z nichž je síla přenášena řetězem na přední kolo. Využívá se přesmykač a přehazovačka stejných typů jako na kole.
  • Cena speciálních karbonových závodních handbiků je vyšší než cena kol proficyklistů.

Byl vrcholovým sportovcem už před svým úrazem. Nejdřív hrál fotbal, pak ho ale v roce 2000 kamarád přetáhl k vodnímu lyžování. Tam Patrik našel něco, co ve fotbale nebylo… adrenalin. Poprvé si přičuchl k vrcholovému sportu a okamžitě si ho zamiloval. Jezdil na vodních lyžích, byl členem reprezentačního týmu, mnohonásobným mistrem republiky v mládežnických kategoriích, až se v roce 2007 stal Mistrem Evropy. Měl velké plány do budoucna, myslel si i na titul mistra světa. Ale všechno dopadlo jinak.

V březnu 2008 se mu svět obrátil naruby. Na tréninku v USA si přivodil vážný úraz páteře. Pokud si myslíte, že se to stalo při nějakém skoku na lyžích, tak se šeredně mýlíte. Jak už to tak bývá, byla to úplně banální situace. Patrik se rozběhl ze břehu a skočil do vody. Ale špatně. Narazil hlavou na dno a byla z toho katastrofa – míšní léze na úrovni C5–C6. Od té doby je kvadruplegikem s ochrnutím na přibližně 85% těla.

Kvadruplegie

  • Kvadruplegie je úplné nebo částečné ochrnutí všech čtyř končetin a trupu, způsobené poškozením míchy v krční oblasti. U zranění míchy platí „čím výše, tím hůře“.
  • Známější je termín paraplegie, která označuje ochrnutí pouze dvou končetin, zpravidla dolních. Kvadruplegici – na rozdíl od paraplegiků – mají tedy částečně nebo úplně ochrnuté i ruce.
  • Nejčastější příčinou takového vážného tělesného postižení (většinou doživotního) je poranění míchy při skoku do mělké vody jako i v případě Patrika Jahody. Nikdy neskákejte do vody na místech, kde si nejste stoprocentně jisti, že jsou bezpečná!

První měsíce po zranění si pořád ještě myslel, že vynechá jednu sezónu a do té následující se vrátí jako zdravý. Ale to se nepovedlo a novým „vrcholovým sportem“ se Patrikovi stala rehabilitace, kterou se snažil dělat úplně naplno. Po dvou letech však on sám i celá rodina vycítili, že je čas na změnu, prostě na návrat ke sportu.

Vodní lyže handicapovaných dělat nemohl a ani nechtěl. Lákaly ho zimní lyže. I přes těžké postižení se naučil jako jeden z mála samostatně lyžovat na tzv. monoski. Problém byl však v tom, že vlastně nemohl závodit. Musel si vybrat něco jiného.

Foto: patrikjahoda.cz

Patrik Jahoda při tréninku na Lanzarote.

I díky mnoha předchozím rodinným cyklovýletům z toho byl nakonec handbike. Postupně začal jezdit na krátké projížďky. Každý – byť sebemenší – kopeček pro něho představoval to, co pro profesionální cyklisty Alpe-d’Huez nebo Mont Ventoux. Něco ho ale pořád hnalo dál.

V prvním závodě skončil beznadějně poslední, ale atmosféra ho naprosto pohltila. Druhý závod znovu prohrál, ale věděl, že se pořád dokáže zlepšovat. V posledním závodě sezóny pak najednou porazil špičkového závodníka z kategorie a věděl, že handbiku se chce věnovat dál a naplno.

Dnes Patrik Jahoda patří k nejlepším českým handicapovaným sportovcům a ke světové špičce v para cyklistice.

Pravidla závodů

  • Závodníci a závodnice jsou rozděleni do jednotlivých kategorií označených H1 až H5 podle stupně jejich postižení.
  • H1 značí nejtěžší handicap a platí opět pravidlo „čím výše, tím hůře“. Kategorie postižení jsou tedy rozděleny podle výše míšní léze nebo podle omezení odpovídajícího určité výši léze u handbikerů, jejichž tělesné postižení není v důsledku poranění páteře (např. mozkové obrny).
  • Závody se jezdí ve formě časovek a silničních závodů. Handbike byl zařazen poprvé na program Paralympijských her v roce 2004 v Aténách a od té doby je pravidelnou součástí her.

Reklama

Doporučované