Hlavní obsah

Pátý blok dukovanské jaderné elektrárny v roce 2038. „Je to nejlepší ze špatných variant,“ říká Dana Drábová

Jaká je budoucnost jaderných elektráren v Česku?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Česko by mělo dostavět obě jaderné elektrárny. To je plán premiéra a vlády. ČEZ chce totiž do roku 2054 odstavit většinu těch na uhlí. Proč se některé evropské země od jádra odklánějí a jak je Česko připravené na dostavbu jaderných elektráren?

Článek

Naše republika má prý omezené zdroje, ze kterých můžeme čerpat elektrickou energii pro naše stále rostoucí potřeby a také máme závazky směrem k ochraně klimatu.

„Tím pádem to rozhodnutí postavit pro 21. století naši elektroenergetiku na kombinaci obnovitelných zdrojů a jaderné energie je pragmatické, zajisté i kontroverzní. Ale z mého pohledu je to nejlepší ze špatných variant, protože v energetice vlastně dobrou variantu nemáme,“ říká předsedkyně Státního ústavu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

Momentálně probíhají intezivní práce, aby ČEZ postavil dukovanský pátý blok jaderné elektrárny alespoň do roku 2038 nebo do roku 2040.

„Což už znamená takové mírné zpoždění, protože ve státní energetické koncepci se počítá, že pátý blok bude spuštěn do roku 2035. A to v tom dnešním překombinovaném, přeregulovaném světě je už poměrně obtížná záležitost,“ vysvětluje Dana Drábová.

V roce 2035 se prý navíc, podle předsedkyně ústavu pro jadernou bezpečnost, budou čtyři stávající bloky Dukovan chystat do penze.

Proč některé země od jaderných elektráren ustupují, se dozvíte v celém rozhovoru nad článkem.

Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované