Hlavní obsah

Pátý největší nelegální byznys světa v Česku: Ztrácí se tisíce tun nebezpečného odpadu

Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Část nebezpečných látek skončí v přírodě nebo na skládkách běžného odpadu. Zabránit tomu je pro úřady složité, ne-li nemožné.

Článek

V Česku se ročně „ztratí“ tisíce tun nebezpečného odpadu, jako jsou chemikálie, barvy nebo oleje. Firmy, které je vyprodukují, si sice zaplatí za jejich odvoz a řádnou likvidaci specializovaným firmám, ale ty pak v mnoha případech nejsou schopny doložit, jak a kde toxické látky skončily.

„Můžeme se jen dohadovat, co s tím udělali. Zda to bylo někde vylito v lese, jestli to leží v sudech v nějakém brownfieldu nebo jestli jde o administrativní podvod s daněmi,“ uvedl v rozhovoru pro Seznam šéf České inspekce životního prostředí Erik Geuss.

Podvody s toxickým odpadem jsou podle Interpolu pátým největším nelegálním byznysem v Evropě. Recept, jak uniknout úřadům, je podle inspektora Geusse jednoduchý: Firmy několik let porušují zákon, pokuty neplatí a když už je tlak úřadů příliš velký, majitelé nechají společnost zkrachovat, založí novou a ta v byznysu pokračuje.

Jedna firma za druhou

Jeden takový řetězec, v němž se desítky tisíc tun odpadu ztratily, Seznam dohledal a zmapoval.

Na počátku stojí devět let stará ekologická havárie ve firmě Ecowaste v Havlíčkově Brodě, při které město potrápil štiplavý zápach a několik zaměstnaců společnosti muselo vyhledat lékařskou pomoc.

Úřady zjistily, že firma v rozporu se zákonem míchala několik druhů nebezpečných látek – obyčejnými lopatami v otevřených sudech. Inspekce životního prostředí tehdy Ecowastu udělila pokuty ve výši téměř půl milionu korun.

Inspekce v následujících letech firmu několikrát kontrolovala, ta ale podle inpsektorů opakovaně nebyla schopná doložit, co s tunami nebezpečného odpadu dělá. V letech 2011 do 2014 eviduje inspekce u Ecowastu pokuty za čtyři miliony korun. Úřadu však nebyly nikdy zaplaceny.

„Na základě těchto zjištění podala ČIŽP na společnost trestní oznámení s žádostí, aby se prošetřilo, jak s tisíci tunami nebezpečných odpadů naložila,“ uvedla mluvčí inspekce Jana Jandová.

Firma zároveň přišla o povolení k činnosti ve všech čtyřech krajích, kde působila a v roce 2015 skončila v likvidaci.

Mezitím ale majitelé rozjeli podobný byznys ve firmě Cititi servis. Také ta, jak dokládají dokumenty z inspekce, dostala posléze řadu pokut za to, že nedokáže osud likvidovaného odpadu doložit.

Od roku 2014 do roku 2016 dostala Cititi servis pokuty ve výši více než tři miliony korun a postihl ji stejný konec jako před tím Ecowaste: zákaz pracovat s nebezpečným odpadem, trestní oznámení a likvidace.

Firma A předá odpad firmě B, ta firmě C...a na konci nám chybí tisíce tun odpadu, tvrdí šéf České inspekce životního prostředí:

Video: Lucie Stuchlíková

Podobný model, kdy podnikatelé opustí jednu firmu a založí si jinou, se podle šéfa inspekce Geusse odehrává poměrně často.

„Naši inspektoři už mají vytipovaná určitá jména, která se nám opakovaně v těch firmách objevují. Jenže když vám zanikne právnická osoba a ty fyzické z ní včas vycouvají, je těžké hnát někoho k odpovědnosti,“ dodává Geuss.

Úřady jsou podle něj na podobné triky krátké. Povolení k likvidaci odpadů udělují jednotlivé kraje a to, že se žadatelé dříve ve stejném podnikání dopustili prohřešku, není důvodem, aby nebylo vydáno.

Inspekce proto prosazuje přísnější podmínky pro tento typ podnikání a také vznik speciálního rejstříku „hříšníků“, jejichž firmám by už kraje povolení k práci s nebezpečnými odpady nevydávaly.

„Nevidím důvod dávat lidem, kteří jednoznačně porušovali zákon v jedné firmě, šanci, aby si to mohli zopakovat,“ dodává inspektor Geuss.

Reklama

Související témata:

Doporučované