Hlavní obsah

Paul Manafort se snaží očistit svoje jméno, obchází soudní rozhodnutí

Bývalý šéf kampaně Donalda Trumpa má další problém. Přes soudní zákaz napsal subjektivní článek s ruským kolegouVideo: AP

 

Reklama

Bývalý šéf volební kampaně Donalda Trumpa Paul Manafort se snaží vyvinout tlak na soudce a veřejnost. Přes zákaz sepsal s jistým ruským kolegou názorový článek, který má očistit jeho jméno. Tvrdí to zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller.

Článek

„Nechceme, abyste se jakkoliv veřejně vyjadřoval k podrobnostem případu,” sdělil nedávno soudce Paulu Manafortovi poté, co byl bývalý šéf Trumpovy kampaně na kauci propuštěn z domácího vězení. Prokurátoři zabývající se ruským vlivem na americké volby teď ale přicházejí s překvapivou informací. Manafort podle nich sepsal se svým vlivným ruským kolegou názorový článek, ve kterém uváděl svůj pohled na věc a očišťoval svoje jméno.

Zvláštní vyšetřovatel ruského vlivu na americké volby Robert Mueller podotýká, že článek byl napsán anonymně a dosud nebyl publikován. „I kdyby byl komentář zcela přesný, spravedlivý a vyvážený, jednalo by se o jasné porušení rozsudku z 8. listopadu,” vyjádřili se Muellerovi prokurátoři. Obsah článku se podle nich ale jasně snaží ovlivnit názor veřejnosti, což by mohlo v budoucnu působit i na rozhodnutí poroty. Na celou situaci byl dnes tázán i prezident Donald Trump, vyjádření však odmítl.

Manafort čelí obvinění, že před úřady zamlčel své politické angažmá, když před lety působil jako poradce bývalého proruského prezidenta Viktora Janukovyče. Podle amerických zákonů se měl registrovat jako zahraniční agent, což neudělal. Bývalý lobbista dál čelí i obviněním z konspirace proti Spojeným státům nebo z daňových deliktů.

Reklama

Doporučované