Hlavní obsah

Paul McCartney chce zpět práva na skladby Beatles, žaluje Sony

Paul McCartney chce zpět práva na své skladby.

 

Reklama

Britský hudebník si nepřeje, aby autorská práva ke skladbám, které složil spolu s Johnem Lennonem, vlastnila nadále společnost Sony.

Článek

Zpěvák a skladatel Paul McCartney podal žalobu na hudební divizi společnosti Sony. Chce tak získat zpět autorská práva na písně své někdejší skupiny Beatles. Jde o 267 skladeb. O sporu informoval americký server The Hollywood reporter.

McCartney v žalobě tvrdí, že Sony dosud neuznala jeho právo ukončit propůjčení autorství. Odkazuje se přitom na americký Copyright Act neboli zákon o autorství.

Autorská práva koupil od McCartneyho v roce 1985 Michael Jackson za 47,5 milionu dolarů (aktuálně v přepočtu 1,2 miliardy korun). Práva později přešla pod vydavatelství Sony/ATV, s nímž Jackson spolupracoval, a vloni pod Sony Corporation.

McCartney oznámil Sony/ATV již v roce 2008, že si přeje převzít zpět autorská práva na písně, které skládal spolu s druhým někdejším členem Beatles, Johnem Lennonem.

Předčasné, reaguje Sony

Zatímco společnost Sony považuje soudní spor za zbytečný a předčasný, žaloba takový krok vysvětluje jednoznačně. Některým skladbám vyprší již v příštím roce lhůta, po kterou neměl McCartney možnost svá práva získat zpět. Omezení autorských práv podle zákona o autorství tak končí.

„Prohlášení soudu je nezbytné a namístě právě v tuto dobu, aby se Paul McCartney mohl v poklidu spolehnout, že má nárok na svá práva,“ píše se v žalobě.

Hudebník se rozhodl jít soudní cestou mimo jiné proto, že Sony Corporation podle něho zdržovala vyjednávání a vyčkávala, jak dopadne soud britské skupiny Duran Duran a společnosti Sony/ATV. Ten se týkal rovněž autorských práv.

Spor Duran Duran řešil britský soud a v prosinci dal za pravdu vydavatelské společnosti. McCartney tak podal žalobu k soudu v New Yorku a jeho právníci spoléhají, že americký soud bude rozhodovat na základě tamějšího práva, které zahrnuje právě zákon o autorství, o nějž se žaloba opírá.

Reklama

Doporučované