Hlavní obsah

Pavoučího muže zatkli při pokusu zdolat nejvyšší budovu Jižní Koreje

Alain Robert se pokusil bez povolení zdolat nejvyšší budovu Jižní Koreje.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Slavného francouzského lezce Alaina Roberta zatkli v úterý v Soulu. Bez povolení se zde pokoušel bez jakéhokoliv jištění zdolat nejvyšší jihokorejskou budovu Lotte World Tower.

Článek

Pětapadesátiletý Francouz zdolával mrakodrap o 123 patrech. Výstup na pátou nejvyšší budovu světa Lotte World Tower (555 metrů) zahájil kolem osmé hodiny ráno místního času. Člen ochranky mrakodrapu si ho ale všiml a upozornil policii.

Policisté Robertův výstup překazili, když byl na úrovni 75. poschodí. Na závěsné pracovní plošině ho dopravili na střechu mrakodrapu, kde lezce zadrželi.

Podle jihokorejského listu Korean Herald se zásahu zúčastnilo čtrnáct hasičských vozů a 65 hasičů.

Francouz po zatčení uvedl, že chtěl svým pokusem o výstup na Lotte World Tower vzdát hold probíhajícím mírovým aktivitám na Korejském poloostrově. Nyní prý doufá ve shovívavost místních úřadů.

„Možná dostanu velkou pokutu, ale udělal jsem to kvůli tomu, co se právě teď děje mezi Jižní a Severní Koreou (...) Je to můj způsob, jak poděkovat Kim Čong-unovi a Mun Če-inovi,“ prohlásil Robert. Vůdci znepřátelených zemí se v poslední době několikrát sešli.

Alain Robert již v minulosti dokázal bez jištění stejným způsobem pokořit řadu mrakodrapů, včetně nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa v Dubaji.

Reklama

Doporučované