Hlavní obsah

Pchjongjang plní slib. Předal Američanům ostatky padlých vojáků

Severní Korea předala Američanům ostatky padlých vojáků.Video: Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Formální ceremoniál návratu ostatků se na letecké základně uskuteční 1. srpna. Pchjongjang plní slib, který dal v červnu na summitu v Singapuru severokorejský diktátor Kim Čong-un prezidentovi USA Donaldu Trumpovi.

Článek

Severní Korea dnes předala americké straně část ostatků amerických vojáků, kteří na Korejském poloostrově padli za války v letech 1950-1953. Prezident Spojených států Donald Trump událost označil za skvělý moment pro rodiny pozůstalých a na Twitteru severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi poděkoval. Pchjongjang tak plní slib, který Kim dal Trumpovi v červnu na summitu v Singapuru.

„Po tolika letech to bude pro mnoho rodin skvělý moment,“ napsal Trump s tím, že ostatky budou brzy dopraveny do USA. „Děkuji, Kim Čong-une,“ dodal.

Ještě před Trumpovým tweetem vydal prohlášení Bílý dům, ve kterém ocenil postup Pchjongjangu. „Postup Severní Koreje a proces pozitivní změny nás povzbudil,“ uvedl Trumpův úřad.

Severokorejská státní agentura KCNA mezitím oznámila, že Kim se ve vlasti sešel s veterány bojů a při této příležitosti uctil památku padlých Severokorejců a také Číňanů, kteří po jejich boku bojovali.

Letoun amerických ozbrojených sil, který podle zprávy jihokorejské agentury Jonhap odstartoval z jihokorejské letecké základny, ostatky převezl z KLDR na základnu Osan jižně od Soulu.

Podle válečných historiků jsou na území KLDR ostatky celkem asi 5300 amerických vojáků. Jihokorejské zdroje uvádějí, že dnes jich bylo ze severu převezeno 55.

Vojáci ve slavnostních uniformách a v bílých rukavicích z letounu po přistání na základně Osan vynesli 55 malých rakví, které byly zakryté vlajkami OSN. Formální ceremoniál návratu se na letecké základně Osan uskuteční 1. srpna, poté rakve americká armáda opět naloží do letadla a přepraví na Havaj, kde budou ostatky prověřeny.

Za korejské války padlo celkem asi 36 000 Američanů. Dalších 7000 bylo vyhlášeno za nezvěstné a předpokládá se, že jejich ostatky jsou v KLDR. Zatím poslední předání ostatků se uskutečnilo v roce 2007, kdy jich bylo ze Severní Koreje převezeno šest.

Reklama

Doporučované