Hlavní obsah

Přišli na PCR test zdarma, aby mohli jet na dovolenou. Ale nedočkali se

Foto: SZ Michal Šula

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Některé soukromé společnosti, ale také státní nemocnice zatím PCR testy zdarma neposkytují, pokud dotyčný nemá žádanku od lékaře či hygieny.

Článek

Vláda slíbila od června dva PCR testy měsíčně zdarma, především kvůli dostupnějšímu cestování. Jenže první den, co má nový systém fungovat, odcházejí někteří lidé s nepořízenou. Velké soukromé laboratoře tvrdí, že jim chybí metodika od ministerstva, a do testování zdarma bez lékařského předpisu se zatím nezapojily ani některé státní nemocnice.

„Byl jsem se dnes testovat v jirkovském Synlabu v ulici Zaječická, kde mi řekli, že ani od ministerstva, ani od Synlabu nedostali žádnou informaci, jak testování zdarma má fungovat,“ popisuje svoji zkušenost čtenář Seznam Zpráv.

Společnost Synlab přitom patří mezi ty největší laboratoře v zemi. Jenom v České republice zaměstnává takřka tisíc lidí a provozuje přes 60 odběrových pracovišť a 11 laboratoří. Společnost tvrdí, že testování proplácené státem nemůže poskytnout kvůli chybějící metodice.

„Z důvodu absence metodiky ze strany ministerstva zdravotnictví a zdravotních pojišťoven k preventivnímu vyšetření covid-19 metodou PCR ‚zdarma‘ nejsme nyní schopni toto vyšetření od 1. 6. 2021 nabídnout. Testování se žádankou od lékaře a samoplátců je beze změny,“ uvádí Synlab na svých stránkách.

PCR vyšetření bez předpisu od lékaře stojí u Synlabu 1 490 korun.

„Stačí levnější metoda? Nevíme“

Podobně argumentuje také společnost AeskuLab, která provozuje laboratoře v sedmnácti českých, moravských a slezských městech.

„Z důvodu nedostatku informací ze strany MZ ČR k preventivnímu bezplatnému testování PCR nejsme schopni prozatím od 1. 6. 2021 toto vyšetření nabídnout,“ tvrdí AeskuLab.

Podobné vyjádření publikovala také společnost Prevedig s odběrovými místy v pěti českých městech. Firma připojila také stručné vysvětlení.

„Dnes, tedy 1. 6. 2021, platí, že ministerstvo zdravotnictví dosud nevydalo plnohodnotnou metodiku pro preventivní RT-PCR testování (např. zda dostačuje vzorky testovat méně citlivou, ale levnější RT-PCR metodou s tzv. poolingem nebo standardně každý vzorek testovat samostatně), nejsou vydány příslušné číselníky pro hlášení výsledků do centrálního registru ISIN a chybí i další nezbytné pokyny pro testování. Stále čekáme na upřesnění a jasné instrukce,“ uvedla firma.

Místo 350 korun 614

Ministerstvo zdravotnictví na dotaz redakce Seznam Zprávy uvedlo, že resort informoval zástupce odběrových míst o novém systému hned po jeho schválení vládou v pátek 28.5., a to vydáním mimořádného opatření. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch navíc v úterý odpoledne uvedl na Twitteru, že se úhrada za PCR testy zvýší. Pojišťovny podle něj pravidla pro testování vytvoří v průběhu června.

Pojišťovny do konce května hradily odběrovým místům za PCR test asi 1131 korun. V minulých dnech se s Ministerstvem zdravotnictví domluvily, že za test se žádankou od lékaře budou poskytovatelům platit 614 korun. Za test, na který lidé přijdou bez žádanky a který má sloužit k preventivnímu testování například kvůli cestování, plánovaly platit 350 korun.

Některé soukromé společnosti ale omlouvají neposkytnutí PCR testu zdarma také nedostatečnou kapacitou.

„Z kapacitních důvodů nebudeme na žádném z našich odběrových míst poskytovat službu PCR test zdarma,“ uvádí například společnost GHC Genetics na svých webových stránkách.

Foto: GHC Genetics

Některé společnosti zatím PCR testy zdarma neposkytují.

Testování zdarma navíc zatím neposkytují ani některé státní nemocnice. Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích plánuje spustit PCR testování zdarma nejdříve koncem týdne. Přesné datum ale zatím nepadlo.

Naopak třeba Všeobecná fakultní nemocnice na Karlově náměstí testování zdarma PCR metodou nabízí. Dopoledne tam čekalo ve frontě v jednu chvíli patnáct lidí. Při dvou odběrových místech to znamená vcelku zanedbatelnou čtvrthodinu zdržení.

Testování zdarma začalo také třeba ve Fakultní nemocnici Ostrava. Na certifikát si zájemce počká do druhého dne.

„Po 16. hodině následující den bude certifikát připraven k vyzvednutí na informacích u hlavního vstupu do nemocnice za poplatek 150 Kč,“ uvádí covid centrum ostravské nemocnice.

A testy PCR metodou zdarma poskytují i některé soukromé společnosti. Například laboratoře Vidia Diagnostika testují v devíti českých městech PCR testy zdarma i bez indikace od lékaře.

Od června mají lidé nárok na dva PCR a čtyři antigenní testy na covid-19 hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Do konce května měl každý nárok na antigenní test zdarma každé tři dny, přesnější PCR testy si ale lidé museli zaplatit, pokud jim je nepředepsal lékař nebo hygienik.

Reklama

Doporučované