Hlavní obsah

Pearl Harbor 21. století. USA bojují s virem, nezaměstnaností i politiky

Foto: Profimedia.cz

Nový díl Checkpointu zamířil do Spojených států amerických.

Reklama

Článek

Horší než jedenácté září nebo Pearl Harbor. Nový díl Checkpointu se zaměřil na aktuální epicentrum nemoci covid-19, na USA. Kdo převzal ve státě New York roli lídra nebo jakou novou pozici opět získal Trumpův zeť Jared Kushner?

Světové epicentrum covidu-19 je momentálně v USA a zdravotníci tam právě zažívají nejspíš nejhorší týden nákazy. Emoce pak příliš neuklidňují nepravdivé výroky prezidenta Trumpa o účincích potenciálních léků. Když se chtěl na tiskové konferenci ohradit přední epidemiolog Anthony Fauci, Trump ho přerušil a odpověděl novinářům sám.

Nejhorší situace je v New Yorku, tamní guvernér Andrew Cuomo se stal lídrem pro občany i v jiných státech. A do popředí amerického boje s koronavirem se dostala i nová tvář, tedy ne tak úplně nová – zkrátka minulý týden se na tiskové konferenci vlády ukázal Jared Kushner, Trumpův zeť a hlavní poradce.

Nákazou ale trpí i další americké státy. Třeba v New Jersey je víc než 45 tisíc nakažených. A obětí přes 1250. Celé Spojené státy také v tuto chvíli čelí velké vlně nezaměstnanosti. Na začátku dubna vyšlo najevo, že v březnu vystoupala míra nezaměstnanosti z únorových 3,5 procenta na 4,4. Únorový údaj byl nejnižší za posledních 50 let. A meziměsíční nárůst zase nejvýraznější od roku 1975.

Čerstvý díl Checkpointu si pusťte v přehrávači nahoře.

Checkpoint

Každotýdenní desetiminutovka o světovém dění se zahraničními redaktorkami Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk).

Z pražského Smíchova.

Za hranice.

Zevrubně.

Napište nám svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky na audio@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované