Hlavní obsah

Péči o lidi s koronavirem si podělí čtyři nemocnice. Nachystají speciální lůžka

Foto: Profimedia.cz

S koronavirem budou bojovat dvě centra v Praze a Brně.

Reklama

aktualizováno •

Jedná se pražské nemocnice Motol a Homolka a brněnskou svatou Annu a fakultní nemocnici. Vláda pro boj s koronavirem vyhradí 180 speciálních lůžek v nemocnicích.

Článek

Vláda upřesnila informace z předchozích dní o speciálních nemocnicích pro boj s koronavirem. Vzniknou dvě centra v Praze a Brně. „Podělí se o ně čtyři nemocnice: Motol, Homolka a Fakultní nemocnice Brno a u svaté Anny,“ potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

V každém ze dvou center bude připraveno 90 lůžek pro složitější případy. „Třicet lůžek pro plicní ventilaci a šedesát lůžek s kyslíkem,“ doplnil Prymula. Další péči a testování si podle něj podělí síť osmdesáti nemocnic v Česku.

Do těchto zařízení má také zamířit 150 objednaných přístrojů na plicní ventilaci.

Na potřebné informace doposud čekala Fakultní nemocnice u svaté Anny, která má případně pečovat o nejtěžší případy pacientů z Moravy. V zařízení panuje nervozita, protože lékaři nemají dostatek zdravotnických pomůcek. „Momentálně zbývají respirátory na dva dny s tím, že spotřeba není tak vysoká, protože tu nemáme žádné nakažené pacienty,“ sdělila mluvčí svatoanenské nemocnice Dana Lipovská.

Upozornila také na to, že specializované přístroje může obsluhovat jen speciálně vyškolený personál. „Nemůžeme tam přesunout třeba sestry z ambulance,“ vysvětlila. Nemocnice dostala nabídku od specializované firmy, že další zaměstnance proškolí.

„Intenzivní ventilovaná lůžka vyčleníme na anesteziologicko-resuscitační klinice a jednotkách intenzivní péče na dalších našich klinikách,“ uvedl ředitel Vlastimil Vajdák. Dodal, že zatím nebude nutné přesouvat pacienty z těchto klinik do jiných nemocnic. „Taková situace ale může nastat, proto musí být předem domluveno, kde dostanou superspecializovanou péči,“ uvedl ředitel.

Nemocnice disponuje také šesti přístroji ECMO pro mimotělní oběh, v bohunické nemocnici je jediný. „Je to také jeden z důvodů, proč se svatoanenská nemocnice postará o nejtěžší případy. Je na to lépe vybavena,“ potvrdil ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba.

Právě zvládnutí nemocných s těžkým průběhem COVID-19 je podle italské zkušenosti klíčové. Podle ředitele Štěrby jsou brněnské nemocnice nachystané. „Jdeme ruku v ruce. Jsme v každodenním kontaktu. Jsme připraveni na různé varianty rychlosti postupu,“ ujistil Štěrba.

Bohunická nemocnice bude nadále pečovat o pacienty s lehčím průběhem. Momentálně tam leží pět nakažených koronavirem. „Budou nadále ve starších pavilonech nemocnice, aby se nemohli nijak dostat do kontaktu s onkologickými pacienty a dalšími těžšími případy,“ vysvětlil Štěrba.

V pražské Nemocnici Na Homolce vyhradí pro pacienty s koronavirem část lůžek , další část zůstane v běžném provozu. „Takto vyhrazená lůžka neobsadíme pacienty s jinými diagnózami. Od chvíle, kdy tyto kapacity budou připravené, což by mělo být maximálně čtrnáct dní, tak pacienty ve vážném stavu do těchto zařízení přemístíme,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Po úterním intenzivním jednání s Ministerstvem zdravotnictví a s vedením Fakultní nemocnice v Motole oznámil ve středu ředitel Nemocnice Na Homolce Petr Polouček, že Homolka zajistí pro léčbu pacientů s Covid-19 10 ventilovaných lůžek a 20 lůžek pro oxygenoterapii.

„Naším cílem je zajistit péči jak pacientům s Covid-19, tak i ostatním akutním pacientům, s jinými vážnými onemocněními,“ řekl ředitel Nemocnice Na Homolce Petr Polouček. „Nadále jedeme na Homolce v omezeném režimu, který jsme vzhledem k epidemiologické situaci a nařízení Ministerstva zdravotnictví v naší nemocnici nastavili již 16. 3. 2020. Omezili jsme neakutní operační výkony a neakutní ambulantní vyšetření a všechna oddělení v tomto nastaveném režimu aktuálně fungují,“ dodal Polouček.

Nemocnice Na Homolce společně s Fakultní nemocnicí v Motole vyčlení pro léčbu pacientů s Covid-19 celkem 90 lůžek. Homolka bude mít v řádu dnů pro akutní pacienty připravených 8 ventilovaných lůžek na ARO a další lůžka budou v případě potřeby zřízena na ostatních odděleních.

Reklama

Doporučované