Hlavní obsah

Pečou chléb a bojí se zimy. Život v uprchlickém táboře u Mosulu pohledem žen

 

Reklama

V uprchlickém táboře Khezer je skoro 30 tisíc lidí. Snaží se tu žít normálním životem, přestože museli opustit své domovy.

Článek

Uprchlický tábor Khezer leží na východ od iráckého města Mosul a během bojů s Islámským státem se stal domovem téměř 30 tisíc Iráčanů, kteří sem utekli před válkou. Zatímco nedaleko zuří boje, uprchlíci se snaží přizpůsobit životu v táboře a věnují se proto běžným každodenním činnostem. Ženy začaly péct na horkém kameni chléb a rozdávají ho v táboře. Život se s příchodem zimy stává komplikovanějším.

„Začaly jsme péct chleba, protože naše děti jsou hladové a pláčou. Některé z mých dětí jsou stále uvězněné v Mosulu. Já jsem utekla jen v botách, mám jeden pár, co mi podal manžel. Taková je naše situace. Jediné co chceme, je bezpečnost a stabilita. Počet dek, který nám dávají, nezáleží na počasí. Je tu chladno a trpíme, je nám pořád zima,” popisuje situaci žena, která unikla po znovudobytí vesnice Qaraqosh.

Další uprchlíci přichází do tábora. Některé rodiny mají štěstí a setkávají se po týdnech nejistoty se svými blízkými.

Další žena, která utekla před několika dny z Mosulu přitakává.

„Důvodem, proč pečeme, jsou naše hladové děti. Jsme tu pár dní a chleba nestačí. Nemáme žádné peníze, abychom si něco koupily. Dali nám jen nějakou mouku, a proto jsme začaly péct. Co jiného nám zbývá?” řekla Um Saad.

Um Salim ví, že je situace složitá, ale nestěžuje si. „Je to tu dobré, díky Bohu, ale je těžké být pryč z domova. Od našich rodin, kmenů," doplňuje.

V posledních třech týdnech, kdy irácké vojsko společně s dalšími skupinami zahájilo svou kampaň pro znovudobytí města, opustily Mosul tisíce lidí. Spojené národy upozornily, že existuje riziko hromadného odchodu stovek uprchlíků.

Podle Spojených národů přišlo v oblasti Mosulu o domov nejméně 22 tisíc lidí. Toto číslo zahrnuje tisíce dalších lidí z okolních vesnic, které musely utéct před bojovníky Islámského státu. Vypadá to, že bitva o Mosul je největší za posledních 13 let nepokojů v Iráku. Tehdy svrhla armáda USA prezidenta Saddáma Husajna.

Reklama

Doporučované