Hlavní obsah

„Pečovatel jednou večer nepřišel.“ Británie se potýká s krizí sociální péče

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson navštívil před několika dny pečovatelský dům v Londýně.

Reklama

Nedostatek sociálních pracovníků i financí. Velká Británie dlouhé roky zápolí s krizí sociální péče. Její premiér Boris Johnson představil její možná řešení – podle kritiků ale na ukončení tristní situace stačit nebudou.

Článek

Krizi, která se se Spojeným královstvím táhne dlouhodobě, chce Johnson vyřešit zvýšením poplatků za národní pojištění. A to o 1,25 procenta, která zaplatí britští pracující i zaměstnavatelé.

Za rok by tímto způsobem do britské kasy přibylo 12 miliard liber (necelých 356 miliard korun), které by směřovaly do sektoru zdravotní a sociální péče. V platnost by měl vejít od roku 2022.

Ačkoliv vládní návrh v Dolní sněmovně prošel s pohodlnou většinou, kterou tam drží konzervativci od prosincových voleb v roce 2019, neobešel se bez kritiky. A to jak z opozičního tábora, tak i od straníků. Někteří konzervativní poslanci se hlasování zdrželi a pět Toryů hlasovalo proti.

Prodat byt, aby bylo na pobyt v pečovatelském domě

Johnson sice návrh představil jako řešení dlouholeté krize, podle jeho kritiků se ale ve skutečnosti mnoho nezmění, píše list The Guardian. Zvýšení poplatku totiž zasáhne nejvíce ty, kteří už nyní mají s financováním sociální péče problém – tedy osoby s nižším příjmem a mladé. Reforma tak do budoucna nezajistí, že lidé nebudou muset například prodávat majetek, aby si mohli dovolit zaplatit poplatky za pečovatelské služby.

Tak musela učinit třeba Katie Meacocková, členka iniciativy Rights for Residents (Práva obyvatelům). Aby mohla své pětasedmdesátileté matce zaplatit ubytování v pečovatelském domě, musela prodat její byt. Caroline Hockter-Duncanová totiž trpí pokročilou demencí a do takového zařízení se přestěhovala už před šesti lety. Její pobyt v pečovatelském domě dosud stál už více než 400 tisíc liber – skoro 11,9 milionu korun.

Jak funguje pečovatelský systém ve Velké Británii?

Pokud má osoba majetek v hodnotě nižší než 14 250 liber (cca 424 tisíc korun), pečovatelské služby má zdarma. Lidé s majetkem nad 23 250 liber (cca 690 tisíc korun) ale musí platit plnou částku. Měsíčně stojí pečovatelské služby několik tisíc liber. A organizace, které takovou péči poskytují, se i přes finance tekoucí ze státní kasy musí spolehnout na příspěvky externích hráčů.

Po pečovatelských službách se zdvihá i poptávka – britská populace stárne a do důchodového věku se dostávají lidé, kteří se narodili po druhé světové válce v období takzvaného baby boomu. Zároveň se prodlužuje průměrná délka života a senioři žijí déle. Na zvyšující se poptávku přitom nestíhá Británie reagovat, sociální péči tak všichni potřební zajištěnou nemají.

Podle dat, která zveřejnila NHS (britská zdravotní služba), se od července 2019, kdy premiér Johnson mluvil o jasném plánu pro vyřešení krize sociální péče, do září 2021 opravdu nedostalo na každého.

V rámci těchto šestadvaceti měsíců mělo zemřít přes 72 tisíc lidí, kteří na pečovatelské služby jen čekali. Než by navíc premiérův návrh dosáhl kýženého efektu, zemřelo by bez potřebné péče podle odhadů dalších bezmála sedmdesát tisíc osob.

Pečovatel jednoho večera nepřišel

Kromě problémů s financováním se pečovatelský sektor potýká i s nedostatkem pracovní síly. Tu zapříčinily nejen nízké platy, ale i odchod Británie z Evropské unie (tedy odliv pečovatelů a pracovníků obecně) i koronavirová pandemie.

V létě se z Británie ozývaly zprávy o „bezprecedentní krizi“, již prohloubily letní dovolené, píše server Sky News. Zaměřil se na konci srpna na situaci na ostrově Weight na jihu Anglie – někteří tamní senioři či zranitelné osoby byli kvůli nedostatku personálu ponecháni bez péče.

Například osmdesátiletá Anne Gustarová, která žije sama a je zcela závislá na návštěvách pečovatelů, kteří k ní docházejí třikrát denně. „Žít bez jejich pomoci nezvládám. Sama jsem 30 let pracovala jako pečovatelka v místní nemocnici. Vím, jaké to je,“ uvedla.

Před pár týdny se její pečovatel ve smluvenou dobu neukázal. „Předpokládala jsem, že se vrátí a uloží mě do postele, ale začalo se stmívat. Říkala jsem si, že se do postele odplazím, ale skončila u toho, že asi budu muset spát ve svém křesle,“ popsala seniorka situaci. Není jediná – dalších 24 zranitelných osob čekalo na příchod svého pečovatele, jenž nepřišel. Později jim bylo řečeno, že prostě nebyl dostatek personálu.

Poskytovatelé pečovatelských služeb vyjádřili obavy z toho, že vládní reforma tento „největší problém, kterému sektor čelí“, nevyřeší. „Pečovatelé jsou na pokraji svých sil, nebýt vztahů, které mají s jednotlivými zákazníky, našli by si jiné zaměstnání, za které by měli mnohem lepší peníze, než si my můžeme dovolit,“ uvedl pro Sky News Stephen Trowbridge. Na jihozápadě Anglie řídí pečovatelskou společnost.

Reklama

Doporučované