Hlavní obsah

Pedagog Marek Herman: Do tří let vnímá dítě sebe a mámu jako jednu bytost

„Klíč ke spokojené rodině je spokojená máma. Spokojená máma rovná se spokojené dítě,“ říká Marek Herman.Video: Pavol Martaus

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník rok a čtvrt staré holčičky a pár dobrých rad. Spousta maminek totiž řeší dost podobné otázky. Jak docílit harmonické rodiny, jak se ze všeho nezbláznit nebo jak skloubit kariéru a rodinu? Odpověděl na ně pedagog Marek Herman.

Článek

Jak to udělat, aby rodina fungovala v klidu a v pohodě a maminky neměly pocit, že o všechno přišly, protože mají dítě? Cílem je rovnováha. „Ten klíč je najít rovnováhu v tom, že já budu pevný spolehlivý chlap a vy budete něžná máma. A že dohromady se zkusíme někde najít. Pokud budeme něco měnit, experimentovat, vždycky riskujeme, že budeme mít nějaké problémy,” vysvětluje Marek Herman a připomíná známé pravidlo.

„Klíč ke spokojené rodině je spokojená máma. Spokojená máma rovná se spokojené dítě a spokojená rodina. Ta rodina si to z mámy umí vytáhnout. Hledáme zkrátka rovnováhu,” dodává Herman.

A jak skloubit kariéru a dítě? „Když někdo chce být jenom máma, ať je. Já se potkávám i s tím, že se nasazuje psí hlava mámám, které chtějí být jenom dobré mámy. To není málo. Na druhou stranu: Nebudu nasazovat psí hlavu mámám, které chtějí chodit do práce,” říká Herman.

Kdy je pro to ale vhodná doba? „To dítě vás vždy povede. Když je připravené jít dál, ukáže vám to. Maminky vždycky pracovaly – jenom u toho neodcházely z domu. Já bych byl opatrný, když ta máma pracuje a odchází z domu pryč. Obraz maminky, která pracuje, kolem ní se motá dítě, je normální,” říká Herman.

Maminky, které se rozhodnou jít do práce, se tak pohybují mezi dvěma mantinely. Ten první je fakt, že do tří let vnímá dítě sebe a mámu jako jednu bytost a neumí pojem návratu. Druhý mantinel je skutečnost, že dítě se jednou od matky musí oddělit. „Začal bych opatrně kolem druhého věku. Učit, že je svět v pořádku, i když máma tu není," dodává Herman.

Máte tip pro Mamablog? Napište na Instagram @mamablog_eda.tob.

Reklama

Doporučované