Hlavní obsah

Pedagog Marek Herman radí, jak na boje mezi sourozenci a jak „uspět“ jako rodič

„Nejčastější chyba, kterou jako rodiče děláme, je, že omlouváme ty mladší,“ říká pedagog Marek Herman.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Pravidelný pořad pro mámy od mámy. V něm deník rok a půl staré holčičky a rozhovor s pedagogem a psychologem Markem Hermanem. Co dělat, když se sourozenci už odmalička perou?

Článek

„Trošku s nadsázkou – jakmile se vám narodí sourozenec, tak je to nepřítel. Musíte se dělit o mámu, o tátu, o zdroje. Prostě konec. Jakmile se vám sourozenec narodí do tří let, je to nepřítel na život a na smrt,” říká pedagog Marek Herman s tím, že dítěti, které mladšího sourozence v danou chvíli bere jako „predátora“ ve svém životě, musí pomoci rodiče.

„Nejčastější chyba, kterou my rodiče děláme, je, že omlouváme ty malé děti a málo chráníme ty starší,“ vysvětluje Herman. Základem podle něj je, aby starší dítě získalo důvěru. Naučilo se, že některé věci či hračky jsou pouze jeho, a pokud je nikomu samo nepůjčí, nikdo mu je nesmí brát. Tím se zklidní.

„Někdy je strašně složité být jako rodič spravedlivý. Spravedlivost totiž znamená dát každému to, co potřebuje. A to je strašně těžké,“ dodává Herman s tím, že on sám po mnoha letech dospěl k závěru, že to, že je člověk-sourozenec v nějaké pozici, ho ovlivňuje na celý život.

Ještě těžší mise než být spravedlivý rodič je ale snaha být „supermáma“. „Mise být supermáma je nesplnitelná. To se vám nemůže podařit,” říká Herman. K tomu být dobrá máma ale mohou pomoci i drobnosti a jednou z nich je třeba na chvíli vypnout Facebook.

Máte tip na aktivitu pro malé děti a rodiče? Dejte nám vědět prostřednictvím Instagramu @mamablog_eda.tob.

Reklama

Doporučované