Hlavní obsah

Začíná bitva o cenu rohlíku. Cukroví půjde nahoru extrémně

Ilustrační snímek.

Reklama

Suroviny, obaly, energie. Zdražuje prakticky všechno, co je potřeba k výrobě pečiva. Některé pekárny začaly náklady promítat do cen, ale největší bitva se strhne na podzim – pekaři musejí vyšší ceny prosadit v řetězcích.

Článek

„Od září budeme postupně zdražovat. Ne sice plošně, ale meziročně to bude nejméně o sedm procent. V pekařském průmyslu je to obrovský skok a letos je to už podruhé,“ popsal turbulentní dobu Richard Kabát, majitel řemeslné Pekárny Kabát.

Ve zmíněné pekárenské síti zákazníci od září zaplatí za moravské koláče 32 místo 30 korun, za domácí jablečný závin 35 místo 34 korun, za marokánky 39 místo 25 korun a za makovník 49 místo 45 korun.

Největší tlak na růst cen podle Kabáta není kvůli surovinám, ale kvůli skokovému navyšování vedlejších nákladů, jako jsou obaly a mzdy. Ceny obalů se od jara vyhouply přibližně o 30 procent a mzdy v této pekárně od minulého roku vystoupaly z 24 tisíc korun hrubého na 28,5 tisíce korun. Přesto je o lidi obrovská nouze, protože v pandemii se vyostřil boj obchodníků o prodavačky.

Také se však podle něj zvyšují ceny potravinářských surovin, například ceny oleje stouply až o 30 procent a ceny mouky se už ve druhém čtvrtletí zvýšily zhruba o 1000 korun na tunu. To potvrzují i další oslovené pekárny.

Loni stál kilogram cukroví od 800 do 1200 korun a letos s kolegy z jiných pekáren vidíme, že to bude 1200 až 1500 korun.
Richard Kabát, majitel Pekárny Kabát

„Proto také cukroví už loni extrémně zdražilo a letos to bude stejné. Loni kilogram stál od 800 do 1200 korun a letos s kolegy z jiných pekáren vidíme, že to bude 1200 až 1500 korun,“ dodal Kabát jednu položku, u které zdražení přijde v každém případě.

Výroba pečiva zdražila o 10 procent

Roman Kozák, ředitel Jizerských pekáren, odkud se stovky tun pečiva každý měsíc rozváží i do obchodních řetězců, odhadl, že by musel zdražit minimálně o 10 procent, aby zvýšené náklady plně promítl do cen.

„Růst cen vstupů je dramatický. Budeme muset zahájit jednání o zvýšení cen s ohledem na to, abychom byli na trhu konkurenceschopní,“ uvedl. Jednání začnou nejspíš v říjnu napříč celým trhem.

Ceny elektřiny se podle něj za půl roku zvýšily dvojnásobně, ceny obalů stouply o 30 procent a mouka, která se na ceně podílí nejvíce, zdražila o 10 až 20 procent.

Také Jizerské pekárny, které mají obrat přes 300 milionů korun a zaměstnávají kolem čtyř set lidí, mají problém sehnat pracovníky. „Zaměstnanost a nedostatek pracovní síly je ohromný problém. Máme velkou fluktuaci. Zaměstnáváme jen Čechy, v tom jsme mezi pekárnami rarita, ale lidem se často nechce pracovat,“ uvedl.

Samostatnou kapitolou je nedostatek doplňkového materiálu. „Několikrát nám prodlužují dodávky kartonů. Je to až dramatická situace, kdy nemáme do čeho balit, protože nám nedodávají na termín. Posouvají dodávky z března a ještě dnes je nemáme vykryté,“ popsal.

Nákladů je hodně a musí se to zákonitě projevit. Pekárny budou muset dát do souladu rychle rostoucí náklady se svými cenami.
Jaromír Dřízal, Svaz pekařů a cukrářů

O zvýšení cen budou pekárny jednat s obchodními řetězci na podzim. „Nákladů je hodně a musí se to zákonitě projevit. Pekárny budou muset dát do souladu rychle rostoucí náklady se svými cenami,“ předeslal ředitel Svazu pekařů a cukrářů Jaromír Dřízal.

Největším hráčem v tuzemsku je Penam a United Bakeries (obojí z holdingu Agrofert) se zhruba třicetiprocentním tržním podílem, trojkou je Pekárna Hořovice.

Pekárny v holdingu Agrofert zatím zdražovat nechtějí. „Vnímáme zvyšující se ceny pšenice, energií, paliv a dalších klíčových složek našeho nákladového mixu. Přesto jsme k plošnému zdražování zatím nepřistoupili,“ uvedl mluvčí Karel Hanzelka. Připustil však, že ceny vstupů nejsou dlouhodobě udržitelné a kdyby měly zůstat stejné, musely by pekárny o zdražení jednat.

Obchodníci se skokovému zdražení budou bránit. Síť hypermarketů Globus s vlastními pekárnami uvedla, že o zdražení neuvažuje.

„Aktuálně se nezabýváme myšlenkou navýšení prodejních cen pečiva. Pro tvorbu cen pečiva je samozřejmě důležitý vstup základní suroviny, kterou je mouka. Sklizeň ještě není kompletně ukončena a nákupní ceny mouky nyní nejsou předmětem jednání s mlynáři,“ uvedl Pavel Meduna, vedoucí výroby a prodeje patnácti pekáren, cukráren a Café Globus.

Svaz pekařů uvádí, že Česká republika má páté nejnižší ceny pečiva v Evropské unii, nižší jsou jen na Balkáně. Podle Českého statistického úřadu chléb za poslední rok do června zdražil z 27,92 koruny na 29,06 koruny.

Reklama

Související témata:

Doporučované