Hlavní obsah
Online

Pospíšil končí ve vedení „topky“. Delegáti nevyhověli přání Pekarové

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Gratulace od rivala.

Reklama

aktualizováno •

TOP 09 si na víkendovém sjezdu vybrala novou předsedkyni strany. Po dvou letech skončil v jejím čele europoslanec Jiří Pospíšil a delegáti na jeho místo zvolili poslankyni Markétu Pekarovou Adamovou. Pospíšil se nevešel ani mezi místopředsedy.

Článek

Pekarová zvítězila nad svým protikandidátem Tomášem Czerninem už v prvním kole.

Má se za to, že Pekarová je zástupkyní liberálnějšího proudu ve straně. Naopak senátor Czernin konzervativnějšího. Podle komentátorů byl favoritem jednoho ze zakladatelů strany Miroslava Kalouska právě Czernin. Karel Schwarzenberg v projevu podpořil oba kandidáty a výběr nechal na nich.

Jiří Pospíšil kandidoval na fuknci řadového místopředsedy, ale neuspěl. Předsedkyně Pekarová ho přitom konkrétně jmenovala ve svém projevu a chtěla ho mít v týmu. Stejně tak dopadl Marek Ženíšek. Jediným místopředsedou, jehož zvolení Pekarová podpořila a který byl skutečně zvolen, je Herbert Pavera.

Druhý den kongresu a volbu předsedy či předsedkyně TOP 09 budeme sledovat online:

Děkovná řeč nové předsedkyně TOP 09.Video: Seznam Zprávy

  • Sjezd TOP 09 končí

    Závěrečné slovo si vzal čestný předseda strany Karel Schwarzenberg. Ocenil nově zvolené předsednictvo a upozornil, že se nyní budou muset prosadit těžké a mnohdy nepříjemné kroky. Po něm vystoupila ještě nová předsedkyně a znovu poděkovala za jednání. „Volbami to teprve pořádně začíná. Teď začíná práce, kterou musíme všichni odvést,“ řekla na závěr Pekarová Adamová.

  • Strana právě zvolila patnáctičlenný výkonný výbor

    Dostali se do něj Zdeňka Blišťanová (146 hlasů), Martin Dlouhý (145), Jan Grulich (148), Václav Hraba (147), Zdeněk Chmelík (140), Pavel Klíma (134), Michal Kučera (147), Jakub Lepš (139), Svatava Matušková (150), Oldřich Souček (138), Marek Sovka (146), Martin Špetla (142), Lukáš Teplý (143), Jakub Tichý (141), Zuzana Vandame (147).

  • Blahopřání od poslankyně ČSSD

  • Jasno už je také o předsednictvu strany

    V prvním kole byli zvoleni Radovan Auer (141 hlasů), Ondřej Kolář (127 hlasů), Michal Pilař (104 hlasů) a Tomáš Tesař (91 hlasů). Ve druhém kole nebyl zvolen žádný kandidát, ze třetího ale jako vítěz vyšel Pavel Nalezený, který získal 52,1 procenta hlasů.

  • Mám úsměv na tváři, říká Pospíšil

    Mé slovo ale platí, budu podporovat Markétu Pekarovou Adamovou, tak komentuje své vypadnutí z vedení TOP 09 Jiří Pospíšil. „To byl můj hlavní cíl,“ dodává.

    „Je to svátek demokracie, co na to mám říct? Já si, když dovolíte, udělám analýzu. Protože jsem dostal více než 50 procent hlasů, nadpoloviční většina kandidátů mě podpořila. Ale kvůli systému, který existuje, to nestačilo na zvolení do funkce místopředsedy.”

    Návrh na zvětšení počtu místopředsedů Pospíšil nepodpořil. „Ten počet členů vedení je dostatečný, jsme relativně malá strana. Předsednictvo navíc dříve často nebylo usnášeníschopné. Takže zvedat počet funkcionářů, k tomu není důvod. Neměl jsem mocenskou ambici být ve vedení. To bych natvrdo kandidoval na předsedu. Kandidáti mi dali 54 procent hlasů, pro mě je to dobrý výsledek po dvouletém vedení TOP 09. Nepotřebuji k tomu, abych se někam dostal, měnit pravidla hry. Jsem naprosto vyrovnaný, s úsměvem na tváři a budu pracovat pro Markétu Pekarovou Adamovou.”

    Někdejší člen ODS Pospíšil doufá, že Pekarová nezůstane ve vedení strany osamocena.

    „Doufám ale, že jako kůl v plotě nebude. Dávám kolegům šanci, aby naplnili svá slova. Doufám, že jsou si vědomi, že jejich úspěch leží v tom, jak moc budou pracovat. Dávám jim šanci, aby se projevili. Možná vás to překvapí, ale tím, že jsem byl více méně na odchodu z vedení, tak jsem naprosto nezhrzený, akorát najdu jinou formu, jak paní předsedkyni podporovat.“

  • Dál budu s Pospíšilem spolupracovat, říká Adamová

    Ačkoli nová předsedkyně nemá ve vedení všechny, které si přála, hodlá dále s Jiřím Pospíšilem i Markem Ženíškem spolupracovat.

    „Volba je tajná, demokratická. A měli jsme natolik silné ostatní kandidáty, že mé doporučení nebylo vyslyšeno. S oběma ale budu nadále spolupracovat a úzce kooperovat,“ uvedla.

    Problémy TOP 09 prý nevěští. „Pokud mají přijít výzvy, tak jsou k tomu, aby byly řešeny. V případě pana Pospíšila – získal nadpoloviční většinu, ale nebyl úspěšný. Myslím, že je to prostě demokratická volba. Je vidět, že jsme stranou dospělou, máme kvalitní kandidáty na další posty. Delegátů je 181 a já můžu mluvit za 1. Ostatní mohli mít své individuální důvody a já za ně nechci mluvit,“ dodala.

    Foto: Daniela Brodcová, Seznam Zprávy

    První tisková konference nového vedení TOP 09.

  • Nová předsedkyně: „Lajky” na Facebooku nestačí

    „Jsem ráda, že z tohoto sněmu odjíždí sjednocená TOP 09, navzdory některým slovům škarohlídů.“ Tak hodnotí víkendový sjezd TOP 09 její nová předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

    Teď podle ní čeká TOP 09 práce v regionech. „Chceme být více vidět v regionech, setkávat se s lidmi tváří v tvář, protože ‚lajky’ na Facebooku nestačí,“ říká Pekarová.

    Stranu by ráda otevřela novým členům. „Silná sebevědomá a čitelná TOP 09. To bylo moje přání a cíl pro naši stranu a jsem ráda, že s tímto jsem získala důvěru spolustraníků. Věřím, že občanům budeme moci představit jasná řešení. Jedním z témat našich projevů byla ochrana životního prostředí, které je pro nás klíčové. Jsem ráda, že se zvedá zájem české veřejnosti o to, co se u nás děje. Jsme otevřeni novým členům a chceme se rozšiřovat.“

  • Rozpaky nad prohrou expředsedy

    Rozpaky zavládly na sněmu TOP 09 poté, co expředseda Pospíšil nezískal místo ani v širším vedení strany. Jeho neúspěch nechtějí spolustraníci příliš komentovat. „Ze zvolení Markéty mám velkou radost. Musím říci, ze mi to dodává chuť pokračovat. Jiří Pospíšil podle mého názoru ve vedení být měl, ale z jakého důvodu nebyl kraji podpořen, nedovedu posoudit,“ řekl Seznamu poslanec Dominik Feri.

  • Hlasy pro místopředsedy

    Kolik získali jednotliví místopředsedové hlasů? Jan Jakob 118 hlasů, Lukáš Otys 106 hlasů, Hervert Pavera 153 hlasů a Vlastimil Válek 108 hlasů.

    Jiří Pospíšil s 97 hlasy nebyl zvolen, stejně jako Marek Ženíšek se 64 hlasy.

  • Jiří Pospíšil končí ve vedení „topky“

    Dosavadní stranický předseda Jiří Pospíšil nebyl zvolen na místopředsednický post, ačkoli ho v projevu přímo podpořila předsedkyně Pekarová. Stejně tak delegáti nevyhověli Pekarové v případě Marka Ženíška. Zvoleni byli Herbert Pavera, Jan Jakob, Vlastimil Válek a Lukáš Otys.

  • Gratulace od souputníků i konkurentů v jednom

    Právě se čeká na vyhlášení výsledků volby místopředsedů, čekání si ale delegáti krátí obědem z kuchyně hotelu Don Giovanni. Na Twitteru se mezitím sbíhají další gratulace.

  • Na řadě jsou místopředsedové

    Delegáti teď navolí zbytek vedení strany. Nové předsedkyně jim nadnesla, koho by si ona sama v týmu přála. „Chci vás poprosit, abyste při další volbě místopředsedů právě Jiřího Pospíšila podpořili. Zároveň prosím o podporu Herberta Pavery. A také myslím, že bychom neměli přicházet o zkušenosti Marka Ženíška, takže si dovolím i jeho takto podpořit,“ uvedla.

  • Gratulace od STAN

    Předseda STAN Vít Rakušan své kolegy z TOP 09 za volbu pochválil.

  • Czernin 1. místopředsedou

    Prvním místopředsedou byl 162 hlasy zvolen poražený kandidát na předsedu Tomáš Czernin. „Děkuji! Markétě budu oporou za každé situace a věřím, že dnes vytvoříme hvězdný tým. Mám jedinou prosbu – abychom všichni táhli za jeden provaz.”

  • O pět hlasů

    Pekarová získala od delegátů 96 hlasů, Czernin o pět méně. Nová šéfka poděkovala delegátům i svému manželovi. Slíbila, že bude předsedkyní i těch, kdo ji nevolili. Czernin se nyní chystá kandidovat na první místopředsednický post. Pekarové poděkoval za férový souboj.

  • Druhá žena v čele strany

    Komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo upozorňuje, že TOP 09 je teprve druhou parlamentní stranou, která si do svého čela postavila ženu.

  • Pekarová je předsedkyní strany

    Delegáti sněmu TOP 09 zvolili Markétu Pekarovou Adamovou předsedkyní strany. Svého protikandidáta senátora Tomáše Czernina porazila Pekarová už v prvním kole volby.

  • Podpora vzdělání v obou kandidátských projevech

    Vzdělání a jeho podpora se významně promítly do obou kandidátských projevů.

    „Naše společnost si také zaslouží lepší vzdělávání. Od něj se odvíjí prosperita. Vzdělaným ale musíme také naslouchat. Zástupci akademické obce jsou znevažováni,” řekla Markéta Pekarová Adamová.

    Stejně se oba kandidáti dotkli i ochrany přírody.

    „Musíme posílit tuto část naší politiky, mluvit o reálných a konkrétních opatřeních. To není otázka teď a tady, je to pro budoucnost, pro ty, kteří na sněmu TOP 09 budou sedět za 50 let,“ dodala.

  • Na tahu je Pekarová Adamová

    Druhá a poslední kandidátka na předsednické křeslo TOP 09 v úvodu poděkovala „otcům zakladatelům“ i odcházejícímu předsedovi.

    „Nevzdali jsme to ani po nejhorším pádu a nevzdáváme to ani teď. Chci také poděkovat otcům zakladatelům – milý Karle, milý Mirku, děkuji. A Jirko, ty jsi topku vzal na svá bedra, kdy jsme na to my ostatní neměli,“ řekla Pekarová Adamová.

    Podle ní si Česko přestalo klást vysoké cíle. „Topka má desáté narozeniny a je to také 30 let, co jsme nabyli svobodu a demokracii, jedno z hlavních hesel bylo – zpátky do Evropy. Společnost tehdy netápala, podařilo se to naplnit vstupem do EU a NATO, ale od té doby ČR zlenivěla. Přestala si klást vyšší mety a cíle. Přitom ty jsou v odpovědné politice nesmírně důležité, potřebujeme další metu – pro mě je to připojení k eurozóně,“ uvedla Pekarová. Právě euro podle ní může zabránit „odtáhnutí země na východ“.

Reklama

Hlavní zprávy