Hlavní obsah

Pekarová v Praze, Fiala na jihu Moravy. Koalice Spolu představila kandidátky

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Předseda ODS Petr Fiala, šéf lidovců Marian Jurečka a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Reklama

aktualizováno •

Koalice Spolu odtajnila kandidátky i program do příštích voleb. Jedním z volebních taháků má být daňová brzda.

Článek

Koalice Spolu představila kandidátky do říjnových poslaneckých voleb. Kandidát koalice na premiéra, šéf ODS Petr Fiala, je jedničkou v Jihomoravským kraji.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová povede pražskou kandidátku, předseda lidovců Marian Jurečka je lídrem v Olomouckém kraji.

Koalice slibuje před volbami ozdravit veřejné finance, posílit školství, držet nezpochybnitelné prozápadní směřování země, ale také podpořit zemědělství či digitalizaci.

Lídr koalice slibuje, že se za jejich vlády nebudou zvyšovat daně. „Naopak zavedeme daňovou brzdu, která určí hranici, nad kterou nebude možné daně zvyšovat,“ uvedl Fiala.

Výdaje na školství by se měly zvýšit na 5,2 procenta domácího produktu do roku 2030. Učitelům chtějí zaručit 130 procent průměrné mzdy. Do konce volebního období by měly výdaje na obranu dosáhnout 2 procent HDP.

V Praze spoléhá koalice Spolu na známé tváře. Dvojkou na kandidátce je poslankyně Jana Černochová (ODS), na třetím místě poslanecký matador Marek Benda (ODS) a ze čtvrtého místa kandiduje poslanec Dominik Feri (TOP 09). Na patnácté místo koalice Spolu nasadila Hayato Okamuru (KDU-ČSL), tedy bratra šéfa SPD Tomia Okamury.

Lídři koalice Spolu

Praha - Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Středočeský kraj - Jan Skopeček (ODS)

Jihočeský kraj - Jan Bauer (ODS)

Plzeňský kraj - Martin Baxa (ODS)

Karlovarský kraj - Jan Bureš (ODS)

Ústecký kraj - Karel Krejza (ODS)

Liberecký kraj - Petr Beitl (ODS)

Královéhradecký kraj - Ivan Adamec (ODS)

Pardubický kraj - Pavel Svoboda (bezpartijní)

Vysočina - Vít Kaňkovský (KDU-ČSL)

Olomoucký kraj - Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jihomoravský kraj - Petr Fiala (ODS)

Moravskoslezský kraj - Zbyněk Stanjura (ODS)

Zlínský kraj - Ondřej Benešík (KDU-ČSL)

Koalice Spolu nasadila i ve Středočeském kraji jako jedničku kandidáta ODS, konkrétně poslance Jana Skopečka. Z druhého místa kandiduje poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) a ze třetího místa populární starosta Líbeznic a poslanec Martin Kupka (ODS). Za pozornost stojí, že ze sedmého místa kandiduje bývalý hejtman Středočeského kraje a exministr dopravy a zemědělství Petr Bendl (ODS).

Na prvním místě v jižních Čechách je poslanec Jan Bauer (ODS), na druhém místopředseda lidovců a poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). V kraji populární hejtman Martin Kuba z ODS předem oznámil, že kandidovat nebude.

Politici z ODS povedou kandidátky také v Plzeňském kraji (Martin Baxa) a Královéhradeckém kraji (Ivan Adamec). Za Adamcem je na druhém místě bývalý předseda lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). V Pardubickém kraji je bezpartijním lídrem Pavel Svoboda. Na třetím místě na kandidátce je bývalý předseda lidovců a poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL).

Jak si vede koalice Spolu v předvolebních průzkumech? Podívejte se na volební model Seznam Zpráv:

Poslanec a 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura povede kandidátku Spolu v Moravskoslezském kraji. Lidovci mají na prvním místě kandidátky ve Zlínském kraji svého kandidáta Ondřeje Benešíka.

V Karlovarském kraji je jedničkou na kandidátce koalice Spolu statutární zástupce hejtmana Jan Bureš (ODS), v Ústeckém kraji je lídrem poslanec Karel Krejza (ODS) a v Libereckém kraji je to také kandidát občanských demokratů, poslanec Petr Beitl (ODS).

Reklama

Doporučované