Hlavní obsah

Peking odmítl, že by protesty před 30 lety byly „potlačeny“. Zemřely při nich až tisíce lidí

Symbolem mírového odporu se stal muž, který se v Pekingu postavil do cesty dlouhé koloně tanků a obrněných vozidel.Video: Adam Ryšánek, Reuters

 

Reklama

Mluvčí čínského ministerstva obrany dnes vyzval novináře, aby neuváděli, že byly prodemokratické protesty na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989 „potlačeny“. Při brutálním zásahu čínské armády, od kterého uplyne příští týden 30 let, zahynuly až tisíce lidí. Peking doposud počet obětí nezveřejnil a toto téma je v Číně nadále tabuizováno.

Článek

Na dotaz jednoho z novinářů, zda si čínská armáda nějakým způsobem potlačení studentských demonstrací v noci z 3. na 4. června 1989 připomene, mluvčí ministerstva obrany na dnešní tiskové konferenci reagoval podrážděně.

„V prvé řadě bych rád váš výrok upřesnil. Nesouhlasím s použitím slova ‚potlačení‘,“ prohlásil mluvčí Wu Čchien. „Postup čínských reforem, rozvoj a stabilita země v uplynulých 30 letech, úspěchy, kterých jsme dosáhli, na vaši otázku již odpověděly,“ dodal.

Čínská armáda poslala v noci na 4. června 1989 tanky proti demonstrantům, kteří několik týdnů v centru Pekingu požadovali při protestních akcích demokratické reformy. Zahynuly stovky, možná až tisíce studentů, aktivistů i dalších občanů. Úřady následně pozatýkaly více než 1600 lidí po celé zemi, které podezíraly ze zločinů spojených s demonstracemi. Oficiální bilanci obětí čínské úřady nikdy nezveřejnily a zmínky o událostech jsou v Číně nadále přísně cenzurovány.

Symbolem mírového odporu se stal muž oblečený v bílé košili s nákupní taškou v ruce, který se den po masakru postavil v Pekingu do cesty dlouhé koloně tanků a obrněných vozidel. Jeho snímek pořídil americký fotograf Jeff Widener z balkonu nedalekého hotelu. Totožnost muže není doposud známá, stejně jako není známo ani jméno řidiče tanku, který dotyčného odmítl srazit.

Obří nafukovací replika scény osamoceného muže stojícího proti tanku, která se stala symbolem prodemokratických protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men, vznikla na jednom z turisticky nejnavštěvovanějších míst v Tchaj-pej, hlavním městě Tchaj-wanu.

Reklama

Doporučované