Hlavní obsah

Zaplatíš, hrozí Čína Vystrčilovi kvůli Tchaj-wanu. Jako v dopise Kuberovi

Foto: Profimedia.cz

Vystrčil na Tchaj-wan přiletěl v neděli, cestu ukončí v pátek.

Reklama

aktualizováno •

Cesta předsedy českého Senátu budí velkou pozornost. Čína s ní zásadně nesouhlasí a podle všeho hrozí odplatou. Vystrčil si podle diplomata znepřátelil všechny obyvatele Číny.

Článek

Předseda českého Senátu Miloš Vystrčil „zaplatí vysokou cenu“ za porušení principu jedné Číny tím, že oficiálně navštívil Tchaj-wan. Podle prohlášení, které v pondělí podle agentury Reuters zveřejnilo čínské ministerstvo zahraničí, to řekl šéf čínské diplomacie Wang I.

„Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus,“ řekl Wang, který je na návštěvě Německa. Wang dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená „znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů“ a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou „otevřenou provokaci“ předsedy českého Senátu a protičínských sil, které stojí za ním.

Předsedu českého Senátu Miloše Vystrčila čínské prohlášení mrzí, zasahuje podle něj do vnitřních záležitostí České republiky. Přesto věří, že Česko bude mít dobré vztahy se všemi zeměmi. Vystrčil to v pondělí řekl v Tchaj-peji českým novinářům v reakci na slova šéfa čínské diplomacie. Vystrčil také dodal, že cesta nemá za cíl se proti někomu vymezovat.

Podle Vystrčila je Wangovo prohlášení podobné tomu, co bylo obsaženo v čínském dopise, který obdržel bývalý předseda Senátu Jaroslav Kubera. Připomněl tak kauzu dokumentu, který byl objeven v pozůstalosti Kubery. Čínská ambasáda se v něm ostře vymezovala proti jeho plánované cestě na Tchaj-wan.

Ministerstvo zahraničí si kvůli výroku o „zaplacení vysoké ceny“ předvolá čínského velvyslance. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka jsou takové výroky za hranou.

Vystrčil přicestoval na Tchaj-wan i s početnou delegací v neděli. Mezi jeho hlavní proklamované cíle patří posilování obchodních vztahů. Čína už dříve proti cestě opakovaně protestovala. S letem nesouhlasili také třeba prezident Miloš Zeman či premiér Andrej Babiš. Podporu naopak Vystrčil získal od Spojených států, vyslovil mu ji například americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Vystrčil společně s asi 90člennou delegací, kterou tvoří politici, podnikatelé, zástupci vědeckých i kulturních institucí či novináři, zůstane na Tchaj-wanu do pátku. Na nedělní večeři s tchajwanským ministrem zahraničí Vystrčil cestu označil za historickou návštěvu.

Předseda Senátu má během návštěvy v plánu schůzky s předními tchajwanskými politiky. Setká se s ním tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen, premiér Su Čen-čchang i jeho parlamentní protějšek Jou Si-kchun. Jednat bude i s několika ministry.

Reklama

Doporučované