Hlavní obsah

Peklo na zemi. Jak o českém tornádu píší zahraniční média

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

První noc po tornádu. Snímek je z obce Moravská Nová Ves.

Reklama

aktualizováno •

Včerejší ničivé bouře a tornádo, které zdevastovalo několik vesnic na jižní Moravě a zanechalo za sebou mrtvé a zraněné, neunikly pozornosti zbytku světa. Co se dostalo do zahraničních médií od Kanady po sousední Německo?

Článek

„Peklo na zemi“ – tak popsal včerejší bouře s kroupami o velikosti tenisových míčků a tornádem, které se prohnalo jižní Moravou, britský deník The Guardian s odkazem na citaci hejtmana Jihomoravského kraje Jana Grolicha.

Britský list brzy ráno uvedl, že zatím není znám přesný počet zraněných ani obětí, ale že značné škody na majetku jsou už teď zřejmé. Tornádo trhalo střechy z domů, lámalo stromy, bouralo domy a převracelo auta.

Server BBC News přirovnal situaci v nejvíce zasažených vesnicích k „válečným zónám“. Web britské veřejnoprávní stanice zaujalo, že na pomoc přispěchali záchranáři ze sousedního Rakouska a Slovenska.

Původní reportáž z místa katastrofy naleznete ZDE. Záběry z míst zasažených ničivým živlem si můžete projít ve fotogalerii ZDE a ZDE. Několik obcí bylo extrémně poničeno. Podrobnosti a videozáběry najdete ZDE. O ničivé síle tornáda si přečtěte ZDE.

Dění sledujeme v online reportáži:

BBC na závěr článku připomnělo, že tornáda nejsou v Evropě tak vzácná, jak by se na první pohled mohlo zdát. Podle serveru se jich přes evropský kontinent přeženou každý rok stovky, většiny z nich si ale nikdo nevšimne, protože se objevují v méně obydlených oblastech.

Rozšířená Fujitova stupnice

Síla tornáda se měří na tzv. rozšířené Fujitově stupnici (Enhanced Fujita Scale) a tornádo na ní může dosáhnout síly od EF0 do EF5.

kategorierychlostškody
EF0105-137 km/hlehké škody, spadlé komíny, vyrvané menší stromky
EF1138-178 km/hstrhané střešní krytiny, auta vytlačená ze silnic
EF2179-218 km/hstrhává střechy, převrací vagony, láme stromy, zvedá auta
EF3219-266 km/hničí střechy i zdi domů, převrací vlaky, vytrhává stromy v lese, zvedá těžká auta
EF4267-322 km/hsrovnává domy se zemí, odnáší menší stavby
EF5přes 322 km/hsilné konstrukce domů srovnány se zemí, auta létají dál než 100 metrů

V kontrastu s tím je článek kanadského serveru CBC News, převzatý od agentury Reuters, který už v titulku upozorňuje na to, že se na jihu České republiky objevilo vzácné tornádo. S odkazem na odhad, který v noci přednesl v České televizi meteorolog Michal Žák, tedy že tornádo muselo mít sílu F3, nebo dokonce F4, informuje web o tom, že nejspíš šlo o nejsilnější vzdušný vír v moderní historii střední Evropy.

+5

Web německé veřejnoprávní rozhlasové a televizní společnosti Deutsche Welle informoval s odkazem na místostarostu Hrušek o tom, že polovina obce na Břeclavsku je prakticky srovnaná se zemí.

Britský bulvární plátek Daily Express již včera večer uvedl, že tornádo na jihu Čech za sebou zanechalo 5 mrtvých a kolem 150 zraněných. Deník se odvolal na informace od mluvčího rakouského Červeného kříže Andrease Zenkera. Během včerejší noci ale nebylo jasné, kolik obětí si ničivé bouře vyžádaly, a hasiči na jihu Moravy informovali až dnes ráno o tom, že tornádo má na svědomí nejméně tři mrtvé.

+16

O ničivých bouřích informovala i francouzská či italská média. O tornádu napsal server France 24 i deník Le Monde, který v článku sdílel videa a snímky českých uživatelů sociálních sítí. Italský deník La Repubblica v závěru připomněl, že český premiér Andrej Babiš musel kvůli bouřím zůstat v Bruselu a na místo tragédie dorazí až dnes.

Zpráva o ničivém tornádu se dostala také na čínská média. „Podle ruské satelitní sítě citující Českou televizi silné tornádo na jihovýchodně České republiky způsobila nejméně jedno úmrtí a téměř 300 zranění. Prohnalo se sedmi vesnicemi a městy poblíž hranic s Rakouskem a Slovenskem. Škody jsou vážné,“ píší čínské servery.

Foto: world.gmw.cn

Zpráva se dostala na server Guangming či Sina Finance.

Včerejší ničivé bouře nejvíce zasáhly obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku. Podle posledních informací si vyžádaly nejméně tři mrtvé a desítky zraněných.

Reklama

Doporučované