Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Rada bezpečnosti zamítla ruský návrh odsouzení útoků na Sýrii

Sledujte speciální živé vysílání TV Seznam k útoku na Sýrii.Video: TV Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Západ v čele s USA spustil vojenskou odvetu za chemický útok na syrskou Dúmu. Spojenci zasypali Damašek a další místa v Sýrii více než stovkou raket.

Článek

Útoku předcházelo několikadenní ticho před bouří, při kterém americká administrativa připravovala rozsáhlou vojenskou akci. Ta je masivnější než loňský zásah, kterým Spojené státy potrestaly syrský režim za chemický útok na město Chán Šajchún. Američané tehdy vypálili z lodí ve Středozemním moři 59 raket na syrskou leteckou základnu.

K útoku v syrském městě Dúmá došlo začátkem dubna. Příznaky zasažení toxickými chemikáliemi se projevily u více než 500 lidí. Ve středu to oznámila Světová zdravotnická organizace, která zároveň požádala o umožnění okamžitého přístupu do oblasti. Odvolala se přitom na údaje poskytnuté partnerskými zdravotnickými organizacemi. Upozornila také, že při útoku zemřelo více než 70 lidí, kteří se nacházeli ve sklepeních domů. Z nich 43 obětí vykazovalo příznaky zasažení toxickými chemikáliemi.

  • K cíli letělo 105 raket, útok byl dvakrát silnější než před rokem

    Pentagon na své tiskové konferenci uvedl některé podrobnosti z útoku. Celkem bylo vypáleno 105 raket (syrské obranné síly informovaly o 110), zasaženy byly úspěšně všechny cíle. Útok byl dvakrát silnější než ten, který Spojené státy provedly před rokem v reakci na jiný chemický útok. Podrobnosti níže:

  • RB OSN odmítla ruský návrh na odsouzení úderu na Sýrii

    Rada bezpečnosti OSN zamítla rezoluci odsuzující noční údery na Sýrii. Navrhovatelem textu bylo Rusko, na jehož žádost se dnes rada mimořádně sešla.

    Rusko v návrhu rezoluce útoky označilo za agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců a za porušení mezinárodního práva a Charty OSN.

  • Melania Trumpová poděkovala statečným vojákům

    Přes Twitter první dáma Spojených států poděkovala statečným a silným americkým vojákům, kteří zajišťují bezpečnost Američanů. Trumpová poděkovala také jejich rodinným příslušníkům, hlavně dětem, za oběť, kterou přinášejí.

  • Erdogan útok přivítal, je to varování pro Asada

    Web Jerusalem Post cituje tureckého prezidenta Erdogana, který útok Spojených států, Francie a Velké Británie přivítal. Jde podle něj o varování pro syrského prezidenta Asada, že masakr nezůstane bez odpovědi. Nevinný syrský lid měl být bráněn už dlouho.

  • Stovky Syřanů v Damašku oslavují úspěšné odvrácení útoku Západu

    Stovky Syřanů se shromáždily na významných náměstích v Damašku, aby daly najevo svůj odpor po nočním vojenském úderu Spojených států, Británie a Francie proti syrskému režimu a aby oslavily úspěch svých ozbrojených sil v jeho odvrácení. Státní média zároveň informovala, že syrské vládní síly dnes po několikatýdenních bojích získaly plnou kontrolu nad poslední baštou rebelů v oblasti východní Ghúty, městem Dúmá.

    Terčem úderu byla tři výzkumná střediska a rakety dopadly také na pět vojenských základen a skladů v okolí metropole. Syrská armáda v prohlášení uvedla, že celkem bylo na syrské cíle vypáleno 110 raket, z nichž většinu syrská protivzdušná obrana sestřelila nebo odklonila.

    Americké ministerstvo obrany dnes naopak prohlásilo, že syrská obrana byla neúspěšná a že syrská armáda má velké materiální škody a přišla o značnou část materiálu spojeného s chemickými zbraněmi. Pentagon také uvedl, že neví o žádných civilních obětech a prozatím ani o žádné vojenské reakci v Sýrii.

  • Syrská obrana byla proti raketám neúčinná

    Ruský protivzdušný obranný systém nebyl podle amerického generála McKenzieho použit a syrská obrana byla neúspěšná. Syrská armáda má velké materiální škody a přišla o značnou část materiálu spojeného s chemickými zbraněmi.

    Pentagon podle generála neví o žádných civilních obětech a prozatím ani o žádné vojenské reakci v Sýrii.

  • Pentagon: naše rakety zasáhly úspěšně všechny cíle

    Americké ministerstvo obrany oznámilo, že vypálené rakety zasáhly úspěšně všechny cíle. Šlo o provozy spojené se syrským chemickým vojenským programem. Oznámil to dnes americký generál Kenneth McKenzie, který poskytl přehled o vojenských aspektech útoku.

    Koaliční akce byla naplánována pečlivě, tak, aby nebylo zasaženo nic jiného, uvedla mluvčí Pentagonu Dana Whiteová. 

  • Satelitní snímky odhalily zničené vědecké centrum Barzah

  • A jak reaguje na útok Rusko?

    O reakcích Kremlu hovoří z Moskvy zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.Video: Seznam Zprávy

  • Rada bezpečnosti OSN se kvůli Sýrii sejde ještě dnes

    Mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k situaci v Sýrii poté, co na cíle v této blízkovýchodní zemi zaútočily Spojené státy, Francie a Británie, se uskuteční dnes v 17:00 SELČ. S odvoláním na zdroje z diplomacie o tom informovala agentura Reuters.

  • Jiří Hošek komentuje britské reakce kolem zásahu přímo z Londýna

    Podívejte se, jak Jiří Hošek rozebírá britské reakce na akci v Sýrii.Video: Seznam Zprávy

  • Chemický útok, který spustil zásah spojenců

    Dramatické záběry z následků chemického útoku.Video: AP, Reuters

    Co předcházelo zásahu spojenců proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada? Týden stará událost, při níž měli podle Západu vojáci věrní syrskému prezidentovi provést chemický útok ve městě Dúmá. Zemřelo na sedmdesát lidí.

  • Kráter po raketě nedaleko Homsu

    Jedna z raket podle záběrů syrské televize cíl údajně nezasáhla.Video: Reuters

  • Francie: Útok se může opakovat, ale Asad to pochopil

    Vojenský úder proti Sýrii by se mohl opakovat, pokud režim prezidenta Bašára Asada opět překročí „červenou linii”. Řekl to dnes francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian.

  • Šéf ČSSD Jan Hamáček zásah kritizuje

  • Merkelová: Vojenský úder na Sýrii byl potřebný a přiměřený

    Německo podporuje vojenskou akci Spojených států, Británie a Francie proti Sýrii a považuje ji za potřebnou a přiměřenou. Uvedla to dnes kancléřka Angela Merkelová, podle níž tím dostal Damašek varování, aby upustil od dalších chemických útoků. Spojenecká akce byla reakcí na údajný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá.

    „Vojenská intervence byla potřebná a přiměřená,” uvedla v prohlášení kancléřka Merkelová. Útok byl podle ní potřebný, aby byla zachována situace, ve které je použití chemických zbraní mezinárodně zavrhováno. Nutné podle ní bylo také upozornit režim v Damašku, aby se dalších podobných akcí vyvaroval.

    Cílem úderů na výzkumná zařízení a vojenské základny v Sýrii podle německé kancléřky bylo „omezit schopnost režimu nasadit chemické zbraně a odradit jej od dalšího porušování úmluvy o chemických zbraních”.

    „Podporujeme, že naši američtí, britští a francouzští spojenci jako stálí členové Rady bezpečnosti OSN převzali tímto způsobem zodpovědnost,” dodala Merkelová. Německo podle ní podnikne „veškeré diplomatické kroky”, aby zabránilo „erozi úmluvy o chemických zbraních”.

    Německo podle Merkelové akci podporovalo jinak než vojensky.

  • Úder v Sýrii byl nevyhnutelný, uvedl premiér Babiš

    Úder proti syrskému režimu byl nevyhnutelný. Na Twitteru to napsal český premiér Andrej Babiš (ANO). Z pohledu Česka jsou podle něj chemické zbraně nepřijatelný válečný instrument, zvlášť když se používají proti civilistům. Vyzval světové mocnosti, aby jednaly o mírovém řešení v Sýrii.

  • Syřané sestřelili 71 ze 103 raket, tvrdí Rusové

    Rusko tvrdí, že syrská protivzdušná obrana zneškodnila 71 ze 103 spojeneckých raket. Podle vyjádření ruské armády rovněž během akce nepřišel o život žádný civilista ani voják.

  • Izrael označil údery proti Sýrii za odůvodněné

    Izrael označil raketové útoky USA, Británie a Francie za ospravedlněné, protože syrský režim podle Tel Avivu pokračuje ve svých „vražedných akcích”. Americký prezident Trump dal loni jasně najevo, že použití chemických zbraní bude znamenat překročení červené linie, prohlásil vysoce postavený izraelský činitel, kterého citovaly agentury AFP a DPA.

    „V noci na dnešek USA, Francie a Británie pod americkým vedením postupovaly podle toho. Sýrie nadále páchá vražedné činy a skýtá také Íránu základnu pro podobné další akce, které ohrožují její území, její jednotky a její vedení,” řekl izraelský činitel.

    Také izraelský opoziční politik Jair Lapid ocenil západní mocnosti za noční útok. „I když to byl jen útok omezeného rozsahu, vyslal tak civilizovaný svět (syrskému prezidentu Bašáru) Asadovi jasný vzkaz, že nebude mlčky přihlížet, když vraždí děti,” řekl vůdce centristické strany Ješ Atid.

    Izraelský veřejný rozhlas uvedl, že Izrael byl o útoku na Sýrii předem informován.

  • Skotská premiérka útok odsoudila

    Skotská premiérka Nicola Sturgeonová odsoudila útok. Britská zahraniční politika by se podle ní měla řídit podle britského parlamentu a nikoliv podle amerického prezidenta.

Reklama

Hlavní zprávy