Hlavní obsah

Pelhřimov připravuje urbanistickou soutěž i architektonickou soutěž na hotel

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Pelhřimov připravuje urbanistickou soutěž, která má vyřešit úpravu části města na pomezí městské památkové rezervace. Zároveň chystá architektonickou soutěž na Sporthotel.

Článek

Stav hotelu je nevyhovující, funguje jen jako ubytovna, řekl starosta Pelhřimova Ladislav Med. Náklady na soutěže odhadl na několik milionů korun, měly by být kryté z rozpočtu města v roce 2022.

„Jsou tady zóny, které musíme řešit, protože jsou zastaralé. Jedná se o prostranství za radnicí, to jsou dvě parkoviště, a navazující je obchodní dům, který je hodně nevyužitý. Chtěli bychom nějakou ucelenou studii, jak by toto místo mělo vypadat včetně navazujícího prostranství pod Děkanskou zahradou. Tam máme tržnici, charitu a uvažujeme o tom, že by se to propojilo s Děkanskou zahradou a mohlo by tam v budoucnu vzniknout nějaké hezké prostranství,“ řekl Med. Urbanistickou studii podle něho navrhl městský architekt. Existuje už studie na parkoviště, ale město chce mít studii, která vyřeší podobu širší části města.

Sporthotel, starý asi 50 let, chce město zbourat a postavit nový. Jeho výstavba navazuje na chystanou rekonstrukci bazénu. Obě stavby jsou součástí pelhřimovského sportovního areálu, kde jsou hřiště i skatepark. „Rekonstrukce hotelu by měla probíhat po rekonstrukci bazénu. Celé to sportoviště chceme sladit tak, aby mohlo být využívané dalšími oddíly, nejen z Pelhřimova, takové sportovní centrum,“ řekl Med.

Město už má na hotel zpracovanou studii proveditelnosti. Měl by mít asi 100 lůžek a sportovní organizace by ho mohly využívat i na svoje soustředění, fungovat bude i jako komerční hotel. Ubytovací kapacity podle Meda ve městě chybějí.

Rekonstrukce bazénu, u které jsou předpokládané náklady asi 300 milionů korun, by mohla začít v roce 2023. Město teď nechalo takřka za sedm milionů korun zpracovat projektovou dokumentaci, která bude dokončená do poloviny příštího roku. Na bazén i hotel bude chtít město získat dotace, pokud taková možnost bude. Modernizace bazénu je ale podle starosty nutná a město s ní počítá bez ohledu na to, zda dotaci získá. „Do bazénu půjdeme určitě, to musíme, tam by ta technologie stejně musela doznat velkých změn, moc prostoru nám tam nezbývá. Revize se musejí dělat z roku na rok, vždycky jsou nutné nějaké opravy,“ řekl Med.

Asi šestnáctitisícový Pelhřimov má pro letošní rok schválený rozpočet přes 513 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované