Hlavní obsah

Pelikán plánuje výstavbu nových věznic. Jedna by mohla vyrůst i v jižních Čechách

Hledá se místo pro novou věznici. Jedno takové je u Českých Budějovic.Video: Karel Hrubeš

 

Reklama

Ministr spravedlnosti v televizní debatě řekl, že stavět nová zařízení je nezbytné. Jména vytipovaných lokalit však zatím neuvedl. Redakce Seznam Zprávy jednu z nich objevila. Pelikánův úřad již v únoru jednal s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou o místě nedaleko Českých Budějovic.

Článek

Vězněných lidí v Česku od Klausovy amnestie stále přibývá a nynější kapacita věznic už je překonána. V tuzemských věznicích bylo podle údajů Vězeňské služby ke konci března 22 810 odsouzených či vazebně stíhaných, což znamená, že kapacita zařízení byla vytížena na téměř 110 procent.

„Je nezbytné, aby v Česku vyrostly nové věznice," potvrdil na Primě ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Pro výstavbu je vytipována řada lokalit, jejichž jména ale neuvedl. Poukázal na problém, na který jeho úřad narazil v Králíkách na Orlickoústecku. Záměr otevřít tu věznici zastavil odpor místních. „Pořád nevím, jestli v Králíkách věznice bude, nebo nebude. Nechce se nám to dělat tam, kde s tím lidé nesouhlasí," uvedl Pelikán.

Redakce Seznam Zprávy před nedávnem zjistila, že další předvybraná lokalita je na jihu Čech. Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel a ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal už v únoru jednali s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou, zda by případná stavba měla politickou podporu. Ve hře byly pozemky nedaleko obce Dubné, která leží osm kilometrů západně od Českých Budějovic.

Reklama

Doporučované