Hlavní obsah

Pelikán: Policisté a žalobci už se nemusí bát, že jim kvůli odposlechům hodí kauzu pod stůl

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán o čerstvém rozsudku v kauze exhejtmana Davida Ratha. Video: hnutí ANO

 

Reklama

Ministr spravedlnosti za hnutí ANO ve stručném rozhovoru komentuje rozhodnutí Nejvyššího soudu. Ten označil odposlechy v korupční kauze kolem Davida Ratha za použitelné důkazy.

Článek

Vrchní soud v Praze, který měl vážné výhrady k odůvodnění nasazení odposlechů v korupční aféře bývalého prominenta ČSSD Davida Ratha, porušil zákon ve prospěch obžalovaných.

Tak zní verdikt nadřízené soudní instituce, který znamená, že obžaloba nepřijde o možnost uplatnit odposlechy jako důkaz.

Nejvyšší soud tak reagoval na stížnost, kterou podával ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

V krátkém zpravodajském rozhovoru pro Seznam Zprávy ministr řekl, že má skutečně radost. „Je to velká úleva. Předchozí rozhodnutí Vrchního soudu v Praze bylo totiž velmi nebezpečné. A to nejen pro samotnou kauzu pana Ratha, ale obecně pro vyšetřování tohoto typu kriminality," uvedl Pelikán. „Vytvářelo by to nepříjemnou a nebezpečnou nejistotu. Policisté a vyšetřovatelé by se nemohli spolehnout na to, že jim odposlech povolil soud řádným způsobem - a až do konce řízení by se museli obávat, zda na konci nějaký jiný soud neřekne, že odůvodnění nebylo dostatečné. A celé to padá pod stůl."

Celý komentář Roberta Pelikána si můžete pustit v úvodním videu.

Jak číst rozhodnutí Nejvyššího soudu k aféře Rath?

Reklama

Doporučované