Hlavní obsah

Žaloba na předsedu soudu: 1521 kauz přidělil soudkyni neoprávněně

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Ministr Pelikán se pře s předsedou soudu, jak přidělovat soudcům případy.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Seznam získal text kárné žaloby, kterou podal ministr spravedlnosti na předsedu českobudějovického soudu.

Článek

Kárná žaloba, kterou podal v září ministr spravedlnosti Robert Pelikán na předsedu Krajského soudu v Českých Budějovicích Milana Tripese, není o ničem menším než o 1521 případech.

Přesně tolik kauz totiž Milan Tripes přidělil podle ministra neoprávněně nové soudkyni Janě Hrabákové.

Tak to aspoň uvádí žaloba, jejíž přesné znění se nyní podařilo Seznamu získat.

V dokumentu se nepíše nic o tom, že by žaloba měla spojitost s kauzou podezřelé insolvence ústecké chemičky Via Chem, v níž jsou obviněni finančník Petr Sisák a advokát Ivo Hala a v níž policie prověřuje také práci soudců v Budějovicích.

Půl roku krátit plat

Soudkyně Hrabáková dostala na stůl velký objem případů poté, co u krajského soudu vznikl další senát na insolvenční úsek. Spor mezi předsedou soudu Tripesem a ministrem Pelikánem se vede o to, jak měly být Hrabákové kauzy přiděleny. Podle ministra to mělo být řádnou změnou rozvrhu práce.

„Jednal nepochybně zaviněně, a to s největší pravděpodobností ve formě hrubé a vědomé nedbalosti,“ konstatuje Pelikán v žalobě, v níž také navrhuje, aby Milan Tripes přišel na půl roku o část platu.

Předseda soudu však opakuje, že žádné pochybení ve své práci nevidí. Seznamu už dříve řekl, že postupoval podle zákona. Teď nechce případ komentovat.

Ministr počká na soud

O tom, že na českobudějovickém soudu může být něco v nepořádku, přišlo Ministerstvo spravedlnosti poté, co se až k Vrchnímu soudu v Praze dostal jeden z více než 1500 případů, jež byly soudkyni Hrabákové přiděleny.

Šlo o konkurz na společnost ČOV Český Krumlov. Její zástupci si stěžovali, že jejich kauzu neměla řešit soudkyně Hrabáková, ale jiný soudce. A Vrchní soud dal firmě za pravdu.

„Dospěl k závěru, že ve věci rozhodoval nezákonný soudce, neboť ke změně v obsazení soudu nedošlo řádnou změnou rozvrhu práce,“ uvedl Pelikán v žalobě.

Seznam zjistil, že se Pelikán a Tripes minulý týden setkali a předseda českobudějovického soudu svůj postup vysvětlil. Ministr spravedlnosti ale přesto žalobu nestáhne.

„Je třeba vyjasnit, zda se takto postupovat může, nebo nemůže. Což bohužel nelze učinit jinak než cestou kárné žaloby,“ řekl Seznamu Pelikán.

Definitivní slovo tak nyní bude mít Nejvyšší správní soud.

Reklama

Doporučované